National Kaohsiung Center of the Arts

Het Wei-Wu-Ying Metropolitan Park is de locatie voor het nieuwe National Kaohsiung Center for the Arts van Taiwan. Het complex bestaat uit een concertzaal, een operahuis, een theater, een kleine concertzaal en een openluchttheater. 

Met in totaal 6.000 zitplaatsen en de modernste theatertechnieken zullen de meest gerenommeerde artiesten en theatergezelschappen vanuit de hele wereld uitgenodigd worden om hier te komen optreden.

Het National Kaohsiung Center for the Arts wordt het nieuwe icoon van het 1,5 miljoen inwoners tellende Kaohsiung, de grootste havenstad van Taiwan, een van de grootste havensteden van de wereld. Met de bouw van het Center for the Arts wil de stad haar omslag symboliseren van een havenstad naar een moderne, culturele stad.   

Belangrijke inspiratiebron van Mecanoo architecten voor het ontwerp van het gebouw zijn de eeuwenoude Banyanbomen op de locatie. De Banyanboom is een van ‘s werelds grootste bomen. De kroon van de Banyanboom kan zo breed uitgroeien dat volgens de legende Alexander de Grote met zijn hele leger eronder kon schuilen. Het gebouw van Mecanoo architecten is 225 meter breed en 160 meter diep. Door de openingen in het dak, de passages en open ruimtes ontstaat een bijna poreus gebouw waar interieur en exterieur samenvloeien.

Het deels met gras en planten bedekte dak zorgt voor een natuurlijke en efficiënte koeling van het gebouw in het subtropische klimaat. Het grote dak creëert een informele publieke ruimte voor de bewoners van de stad om er te flaneren, tai chi te beoefenen, te mediteren of te relaxen. Waar het dak de grond raakt wordt het een openluchttheater dat plaats biedt aan duizenden bezoekers, geheel in de traditie van de oude Griekse theaters die in de openlucht speelden.

Ook het omliggende 65 ha grote park is ontworpen door Mecanoo architecten met lichte glooiingen, valleien en waterpartijen, waarmee intieme openbare ruimtes worden gecreëerd die variëren in omvang, schaal en proportie. Het parkontwerp is een logische voortzetting van het theatercomplex met haar voor publiek toegankelijke open ruimtes en dak. Gebouw en landschap vloeien op een natuurlijke manier in elkaar over, ze vormen een geheel.

Opdrachtgever:
Ministry of Culture (MoC), Taiwan
 
Hoofdaannemer:
Chien Kuo Construction Co. Ltd
 
Staalbouwer:
Chun Yuan Steel Industry Co., Ltd, Taiwan
 
Architect:
Mecanoo architecten, Delft (NL)
 
Studiebureau:
Supertech, Taiwan
 
Bouwtijd:
2017
 
Fotograaf:
Christian Richters / Kouzi Isita