Onderdoorgang Ter Platenbrug

Een fiets- en voetgangersbrug gebouwd boven de Muinkschelde en onder de Ter Platenbrug

De Onderdoorgang van de Ter Platenbrug is een fiets- en voetgangersbrug gebouwd boven de Muinkschelde en onder de Ter Platenbrug, die deel uitmaakt van de Gentse stadsring. Dankzij deze nieuwe onderdoorgang hoeven fietsers en voetgangers niet langer de drukke Citadellaan over te steken. De bouw  van de brug vormt een belangrijke schakel in een veiliger fietsnetwerk door Gent.

De onderdoorgang bestaat uit een stalen draagstructuur op buispalen. De brug telt 14 overspanningen van elk doorgaans ca. 11 m lang en heeft daarmee een totale lengte van om en bij de 150 m. De draagstructuren bestaan uit UPN- en HEB-profielen (hoofdliggers) en HEA-profielen (dwarsliggers) van staalkwaliteit  S355 J2R3.

Eén draagstructuurelement bestaat uit een raamwerk van aan elkaar gelaste en gebouten stalen profielen en heeft afmetingen van ca. 11 m bij 3m.

Een belangrijke uitdaging bestond erin om de thermische verzinking van deze vrij grote draagelementen uit te voeren. De draagelementen werden gegalvaniseerd in een bad met 3 m diepte door middel van een ‘double dip’-techniek. De structuur werd namelijk twee maal ondergedompeld in de breedterichting: eerst langs de ene zijde, vervolgens langs de andere zijde.

Bij de constructie van de draagelementen werd aandacht besteed aan de latere bevestigingen, waarbij gestreefd werd om lassen en perforaties en in situ te vermijden. Zo werden voorafgaandelijk aan het galvanisatieproces reeds stalen blokjes gelast op de draagelementen met het oog op de bevestiging van de kunststof wrijfelementen.

Naast de draagstructuren werden ook de leuningstijlen en de loopvloeren in geplooide plaat uitgevoerd in thermisch verzinkt staal. Eén loopvloerelement heeft afmetingen van 3 m bij 1 m en bestaat uit 4 aan elkaar gelaste geplooide platen. Voor de loopvloeren lag de grootste uitdaging in het vermijden van vervormingen tijdens het galvanisatieproces, gelet op de beperkte dikte van 3 mm van het staal (S355). Er traden slechts geringe vervormingen op, die zonder problemen konden opgevangen worden bij de montage.

Om de stroefheid van het wegdek te verhogen werd op de loopvloeren een slijtvaste bekleding in polyurethaan met ingestrooid zandkleurig grind voorzien.

De belangrijkste reden waarom werd gekozen voor gegalvaniseerd staal is de duurzaamheid en het hieruit voortvloeiende onderhoudsgemak.

Opdrachtgever:
Waterwegen en Zeekanaal, Merelbeke (B)
 
Hoofdaannemer:
Hye, Zwijndrecht (B)
 
Staalbouwer:
Hye, Zwijndrecht (B)
 
Architect:
 
 
Studiebureau:
Waterwegen en Zeekanaal - Luc Hesters, Merelbeke / Ingenieursbureau Arcade, Kontich (B)
 
Bouwtijd:
januari 2014
 
Fotograaf:
Griet De Backer