Moleculair Modulair Meubilair

Eindeloos combineerbaar straatmeubilair bedacht, ontwikkeld en gemaakt op de RDM Campus

CONTEXT

RDM Campus is een enclave in de grootste haven van Europa waar de ontmoeting tussen onderwijs en ondernemerschap in de maakindustrie gestalte krijgt. Vroeger werden hier machtige schepen onder de naam Rotterdamse Droogdok Maatschappij gemaakt, nu staat RDM voor Research, Design & Manufacturing.

OPGAVE

De opgave voor het buitenmeubilair is oorspronkelijk gestart als workshop en zoektocht met studenten Industrieel Product Ontwerpen (IPO) naar de sociale microklimaten tussen studenten MBO, HBO en academie, bewoners van het industriedorp Heijplaat, congresgangers en bezoekers van de culturele evenementen in de Onderzeebootloods. Op basis van 1:1 prototypes van studenten heeft Transformers het concept van sociale microklimaten doorontwikkeld tot een Modulair Moleculair Meubilair. Een simpel basiselement waarmee de meest wonderlijke en complexe sculpturen gebouwd kunnen worden die zich per situatie aan de omgeving en de tijd aan kunnen passen.

Bijzonder is dat zowel de aanleiding, ontwikkeling als de productie binnen het netwerk van RDM Campus plaatsvindt. Studenten van het Albeda College lassen de frames in elkaar en worden door lokale meubelmakers in RDM Innovation Dock met hout bekleed.

ONTWERP & DETAILLERING

Een stalen verzinkt frame bekleed met hout of geperforeerde verzinkte stalen plaat kan zowel een plantenbak, bank, chaise longue of lichtelement zijn. De afmetingen zijn zodanig gekozen dat verschillende groepen kunnen verblijven, overleggen of picknicken waarbij er er zowel intimiteit als interactie mogelijk is.

De materiaalkeuze is vanwege levensduur afgestemd op het ruige klimaat dat heerst aan de Dokhaven aan de Maas. De houten bekleding is FSC gekeurd Billinga hout,de geperforeerde stalen platen zijn verzinkt. De productiemiddelen zijn afgestemd op de lokaal bij de opleidingen aanwezige machines. Zo wordt het frame uit eenvoudig kokerprofiel (25x25 mm) gelast waarbij waterstraal gesneden plaat (2 mm) fungeert als mal en alle intelligentie voor de bevestiging in zich draagt. Achter de staal verzinkte geperforeerde platen zitten ringen van waterdichte LED-strips die met eenvoudige tie-wraps aan het intelligente stalen frame zijn bevestigd. De afzonderlijke elementen worden waar nodig voorzien van stelvoeten en met een viertal bouten aan elkaar bevestigd.

Na de ontwikkeling van een aantal prototypes is Combo-X -een samenstelling van 41 elementen (16x5x4 meter) bijgenaamd Het Beest- de eerste constellatie die dankzij de Job Dura Prijs op het terrein van RDM Campus gerealiseerd is. Het Moleculair Modulair Meubilair is tegelijk zitobject, ontmoetingsplek en icoon dat past bij de schaal en het stoere karakter van de Rotterdamse haven.

Opdrachtgever:
RDM Campus, Rotterdam (NL)
 
Hoofdaannemer:
Albeda College, Rotterdam (NL)
 
Staalbouwer:
Kooijman Smederij en Constructiewerkplaats, Krimpen aan de Lek
 
Architect:
Transformers, Rotterdam (NL)
 
Studiebureau:
Tweetonig, Rotterdam
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Roy Borghouts, Robbert de Vrieze

Verwante projecten

Ook interessante projecten