Mazda De Roover

Eén groot zelfdragend vakwerk in thermisch verzinkte stalen kokerprofielen

De site is gelegen op een druk verkeersknooppunt aan de rand van Leuven. Midden op dit terrein staat een utiliteitsbouw met een quasi vierkante footprint, waarin een Mazda-garage met showroom is gevestigd. Het complex bestond initieel uit de oorspronkelijke garage uit de jaren ’30, aangevuld met latere uitbreidingen uit de jaren ‘70 en ’80. Door de opeenvolgende uitbreidingen van de site had het straatbeeld een eerder gedateerd, fragmentarisch en slordig karakter.


Om het amalgaam gevelbeeld te corrigeren werd een nieuw, bindend scherm over de volledige lengte van het bestaande volume bedacht. Dit scherm staat volledig vrij van alle bestaande constructies, en creëert zo één nieuw harmonisch gevelbeeld langsheen de straatzijde. Deze strategische ingreep veranderde niets aan de interne en/of externe werking van de site, maar gaf de showroom een volledig nieuw imago, op maat van de ambities van de opdrachtgever.


De achterliggende dragende constructie van het scherm is één groot zelfdragend vakwerk in gegalvaniseerde stalen kokerprofielen, die puntsgewijs wordt verbonden met een sokkel in zichtbeton. Hieraan zijn modulaire, verdiepingshoge gevelelementen, ingevuld met gegalvaniseerd strekmetaal, bevestigd om een massief, maar toch semi-transparant totaalbeeld te bekomen. Het gegalvaniseerd strekmetaal vormde de perfecte materialisatie van het basisconcept: enerzijds sluit de profilering perfect aan bij het robuuste, duurzame en (aero)dynamische karakter van de auto-industrie, anderzijds wordt door de transparantie van het materiaal de oorspronkelijke garage niet volledig verborgen, maar is ze nog voelbaar, als een herinnering aan haar vroegere glorie.


Naast de gevel, werden ook het onthaal en de bureauruimtes opgefrist. Om het basisconcept te versterken werd ook hier het materiaal-pallet van het project systematisch doorgetrokken: de greeplijsten van kasten en de randafwerkingen van de bureaubladen en het baliemeubel werden uitgevoerd in L en U profielen in gegalvaniseerd staal. Dit project is vanaf de conceptfase kunnen groeien en evolueren dankzij de synergie tussen das en de andere leden van het bouwteam: allen hebbenze  een cruciale rol gespeeld in de vormgeving, detaillering en materialisatie van het project.

Opdrachtgever:
De Roover & Zonen, Leuven (B)
 
Hoofdaannemer:
P&D, Begijnendijk (B)
 
Staalbouwer:
Metaalconstructies Nys, Tielt-Wingene (B)
 
Architect:
DAS Design & Architectuur Studio, Kessel-Lo (B)
 
Studiebureau:
Lambda-Max, Aalst (B)
 
Bouwtijd:
Juni 2015
 
Fotograaf:
COMPAGNIE GAGARINE