Kabelnetgevels Markthal Rotterdam

De Markthal is een architectonisch icoon nabij Station Blaak in Rotterdam

Laureaat Benelux Trofee Thermisch Verzinken 2015

De Markthal is een architectonisch icoon nabij Station Blaak in Rotterdam. Het concept en de typologie van het gebouw zijn goed af te lezen aan de markante vorm. Voor Nederland betekent de realisatie van dit project de eerste overdekte markthal, maar ook in de wereld is de combinatie met woningen in de overkapping uniek. Aan beide kopse kanten van het boogvormige gebouw bevinden zich de grootste kabelnetgevels van Europa.

Beide gevels zijn verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale gegalvaniseerde staalkabels. Samen vormen de kabels een afgespannen net, vergelijkbaar met een tennisracket, maar dan 34 m hoog en 42 m breed. De kabels hebben een diameter van slechts 31,3 mm en zijn aan de betonconstructie bevestigd door middel van ingestorte stalen nestkastjes. Onderling worden de kabels gekoppeld door speciaal voor dit project ontwikkelde verzinkte stalen gietknopen waarin ook de glasbevestiging is geïntegreerd. Door de toepassing van gegalvaniseerd staal in een beschermd en zeer sterk geventileerd klimaat is de verwachte levensduur véél groter dan de minimaal vereiste 50 jaar. Er zal geen noemenswaardige corrosie optreden, dus de gevel is zeer onderhoudsarm.

De combinatie van het constructief principe waarin zuivere trek in de kabels optreedt met hoogwaardig voorspanstaal leidt tot een gewicht van het kabelnet inclusief de knopen van slechts 9,0 kg/m². Meer traditionele gevelsystemen zouden bij deze afmetingen een staalgebruik van 25 tot 35 kg/m² met zich meebrengen. De slankheid van de kabels is groter dan 1:1000, een factor 25 hoger dan reguliere constructies. Om het principe van de kabelnetgevel mogelijk te maken en efficiënt te houden, worden grote vervormingen toegelaten: 1/50 van de overspanning ofwel 700 mm. De gevel kan in het midden dus 70 cm uitwijken bij extreme windbelastingen. Een horizontale uitwijking van een gevel met dergelijke toleranties is een van de kenmerken van kabelnetgevels.

De twee kopse kanten van de Markthal zijn ingevuld met een glazen gevel. Bij het concept van de Markthal zou een afwezige gevel het beste passen, maar de glazen gevel is toch nodig om beschutting te bieden tegen vogels, wind en regen. De kopgevels zijn daarom zo transparant mogelijk, ter ondersteuning van het concept van het gebouw: een grote door appartementen overdekte Markthal. Omdat de woningen ramen hebben naar de markt is binnen in de hal veel daglicht vereist. Dit wordt mogelijk gemaakt door de kabelnetgevels. Tevens zorgt de lichte gevel voor inkijk, het winkelende publiek buiten heeft zo beter zicht op het 11.000m² grote kunstwerk dat aan de binnenmuur van de markthal is aangebracht.

Opdrachtgever:

Provast, Den Haag (NL)
 

Hoofdaannemer:

JP van Eesteren, Barendrecht (NL)
 

Staalbouwer:

Octatube, Delft (NL)
 

Architect:

MVRDV, Rotterdam (NL)
 

Studiebureau:

Royal Haskoning DHV, Amersfoort (NL)
 

Bouwtijd:

Oktober 2014
 

Fotograaf:

Ossip van Duivenbode