Luifel school Loonbeek

Luifel voor energieneutrale school

Project ingediend door Gemeentebestuur Huldenberg 

Burgemeester Danny Vangoidtsenhoven: “De wijkschool van Loonbeek vormt het kloppende hart van het sociale leven. Het is een project van lange adem geweest, maar we gingen grondig te werk. We kozen heel bewust voor innovatieve en klimaatvriendelijke bouwtechnieken. Het resultaat wordt een nieuwe school waar niet alleen leerlingen, leerkrachten en ouders, maar heel de lokale gemeenschap trots op kan zijn. Een mooie beloning voor hun geduld.”

Isabelle Kumps, directeur van Gemeentelijke Basisschool Den Elzas: “Het bestaande schoolgebouw voldeed niet meer aan de huidige normen. De nieuwe school zal een aangename leeromgeving zijn voor de kinderen waarbij de beschikbare ruimte optimaal gebruikt zal worden. We zijn heel tevreden met het mooie ontwerp. Fijn dat we als directie en leerkrachten inspraak hebben gekregen in dit project.”

Thermisch verzinkte luifel

Eenmaal het schoolterrein betreden, kan een bezoeker zich direct oriënteren door de karakteristieke luifel aan het gebouw. Deze luifel versterkt een eerste as vanaf de schoolpoort naar de plek waar de oorspronkelijke school/zandbak zich bevond en waar nu de hoofdinkom tot het nieuwe schoolgebouw is voorzien. Door de luifel en de glaspartij aan de hoofdinkom laat het gebouw zich makkelijker lezen waardoor de bezoekers direct weten waar ze naar toe moeten.

Keuze thermisch verzinkt staal

Gemeentebestuur Huldenberg: "Wij kozen voor thermisch verzinken omdat dit zeer goede bescherming geeft naar corrosie op lange termijn en het ook onderhoudsvrij is. Het is een slijt- en stootvast geheel, wat voor ons zeer belangrijk is gezien plaatsing op een speelplaats waar kinderen met fietsjes rijden, met de bal spelen enz.

Ook het esthetisch resultaat is belangrijk. Kinderen moeten aangetrokken en gestimuleerd worden door hun omgeving.

Tot slot is de mogelijkheid tot hergebruik van materialen en de milieuzorg voor ons als gemeentebestuur zeer belangrijk. Wij hebben immers als openbaar bestuur een voorbeeldfunctie hierin."

Huldenbergse basisschool opent nieuw bijna-energieneutraal gebouw: "Van zonnepanelen tot regenwater om toiletten door te spoelen" | VRT NWS: nieuws

Functioneel verzinken

OPDRACHTGEVER:
Gemeentebestuur Huldenberg (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Machiels (B) 
 
STAALBOUWER:
Fe² Bilzen (B)  

ARCHITECT:
LABO architecten bv (B) 

STUDIEBUREAU:
Adviesbureau Brekelmans (B) 
 
BOUWTIJD:
2022
 
FOTOGRAAF:
Erica Devijver