Luifel kleuterschool Sint Agatha Rode

Een lichte, thermisch verzinkte structuur met puntvormig dak 

Project ingediend door Gemeentebestuur Huldenberg 

Bij zon en regen, in alle seizoenen de kleuters even laten buitenspelen, een frisse neus laten halen was het uitgangspunt voor het bouwen van deze luifel, die een deel van de speelplaats (ca 60 m²) overdekt.

Een lichte structuur met puntvormig dak om licht ver onder de luifel te krijgen, alsook een kolomvrije hoek naar speelplaatszijde te creëren:

De puntvorm van het dak laat toe voldoende hoogte te creëren voor licht, zonder licht af te nemen van het naastliggende schoolgebouw en aangrenzende private tuin. De hoogste zijde richt zich naar het zuiden. Deze hoek van de luifel is kolomvrij, en opent de overdekte zone in de richting van de rest van de speelplaats. Visueel blijft ze zo deel uitmaken van de verharde speelplaats, met zijn beperkte diepte en oppervlakte.

Met slechts 3 kolommen aan de buitenzijden, de muurzijden, vormt ze geen obstakel voor spelende kleuters. De lagere zijden richten zich naar de naburige percelen en zijn afgestemd op de bestaande muren en hellingen aan deze zijden.

In een hoek langs de tuinmuren  ontstaat zo een overdekte ruimte die langs 2 zijden beschermd wordt tegen weer en wind.

Dankzij de doorlopende lichthellende dakrand langs de 2 muurzijden, kan de afwatering naar één punt van de luifel worden gebracht. Via een geïntegreerde goot aan de zijkant van de luifel die ook de steeldeck draagt, wordt het water verzameld en afgevoerd naar net boven de bestaande straatkolk d.m.v. een ketting.

Ontwerp en kleur zijn zo gekozen dat ze mooi aansluiten bij de omgeving.

De luifel werd volledig uitgevoerd in staal. Dit laat veel flexibiliteit toe, zowel naar vorm als naar kleur Door de korte montagetijd heeft deze keuze voor staal ook minimale impact op het gebruik van de speelplaats door de kleuters.

De structuur bestaat uit stalen kokerprofielen (3 ton) in kwaliteit S355J2H, thermisch verzinkt en nadien voorzien van een poedercoating in RAL 5023.

Dakbedekking (ca. 60m²), type koud dak, aan beide zijden gelakt in RAL 5023: profielplaat JI 42-252-1010 (Joris Ide)

Voor afwatering werd een stalen regenketting gebruikt. De goten werden uitgevoerd in geplooide staalplaat. Dit alles werd ook verzinkt en gepoedercoat.

Om te vermijden dat kleuters zich aan de verankering zouden kwetsen werd de funderingsvoet 200 mm onder het maaiveld gepositioneerd en sluit de betegeling van de speelplaats mooi aan tot tegen de kolommen.

Voor de montage werd rekening gehouden met de schoolagenda zodat die op vrije dagen kon plaatsvinden.

Keuze thermisch verzinken

Wij kozen voor duplex procedé omdat dit de beste bescherming geeft naar corrosie op lange termijn, zeker ook voor de holtes en naden van de constructie. Het is een slijt- en stootvast geheel, wat voor ons zeer belangrijk is gezien plaatsing op een speelplaats waar kinderen met fietsjes rijden, met de bal spelen enz.

Ook het esthetisch resultaat is belangrijk. Kinderen moeten aangetrokken en gestimuleerd worden door hun omgeving.

Tot slot is de mogelijkheid tot hergebruik van materialen en de milieuzorg voor ons als gemeentebestuur zeer belangrijk. Wij hebben immers als openbaar bestuur een voorbeeldfunctie hierin.

Duplex

OPDRACHTGEVER:
Gemeentebestuur Huldenberg (B)
 
HOOFDAANNEMER:
International Building Organisation nv (IBO) (B) 
 
STAALBOUWER:
Janssens bvba (B)  
 
ARCHITECT:
Lava Architecten (B) 
 
STUDIEBUREAU:
Sweco // Eukurios bvba (B) 
 
BOUWTIJD:
2022
 
FOTOGRAAF:
Glenn Vandebosch