Luchtsingel Rotterdam

400 meter lange loopbrug in het hartje van Rotterdam

Deze 400 meter lange houten loopbrug in het hart van Rotterdam is door de jaren heen uitgegroeid tot een iconisch object. Aan de loopbrug ligt het voormalig Shell kantoorgebouw, waarin nu ‘Laatbloeien Werkt’ is gehuisvest.
Dit gebouw kreeg een nieuwe toegang aan de spoorzijde die met een poort moest worden afgesloten. Het gebouw is in het verleden regelmatig beklad met graffiti en derhalve was een hekwerk wenselijk om dit tegen te gaan.
Een ‘standaard’ hekwerk zou afbreuk doen aan het beeld van de loopbrug: zo ontstond het idee om een speciaal hekwerk te ontwikkelen. 
Linda van Vleuten van Opperclaes maakte een prachtig ontwerp van Tribar figuren, die werden geïntegreerd in een Tribar hekwerk en poort. De ontwerpers van ZUS ontwikkelden hier een mooi geheel van dat uiteindelijk heeft geresulteerd in een uniek hekwerk met geïntegreerde schuifpoort dat perfect past bij de loopbrug met een unieke kleurstelling met veel transparantie.

Keuze voor thermisch verzinkt staal

Om staal te beschermen tegen corrosie zijn verschillende mogelijkheden voor handen. Omwille van de hoge bescherming tegen roest en slijtvastheid kiest Nooyen voor discontinu thermisch verzinken waarbij de NEN-ISO-1461 norm ruimschoots wordt overschreden.

 

Duplex

OPDRACHTGEVER:
Gemeente Rotterdam / Laatbloeien werkt (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
OPPERCLAES (NL)
 
STAALBOUWER:
Nooyen Manufacturing BV (NL)
 
ARCHITECT:
ZUS [Zones Urbaines Sensibles] i.s.m.  OPPERCLAES (NL)
 
STUDIEBUREAU:
Nooyen Manufacturing BV (NL)
 
BOUWTIJD:
2020
 
FOTOGRAAF:
Leon van Loon