Luifel Pasbrugplein

In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein

‘Wat eerst als overkapping van een frietkot moest dienen, werd algauw wachthokje van de bushalte aan de straatkant, beschutte publieke hangplek, carport, en alle andere dingen die de buurtbewoners er nog voor kunnen bedenken. Architect Yves Malysse omschrijft het als een “abstract specifiek element” in het dagelijkse leven van de mensen: door de weinig dwingende vorm kunnen zij er hun eigen zin mee doen, terwijl het object toch een herkenbare ontmoetingsplek blijft. De speldenprikjes van URA steken fel af tegen de grijze stad, zonder evenwel alle aandacht op zichzelf te vestigen. Ze kaderen het leven om zich heen en hun lichtheid straalt, zo hopen de architecten, af op de stad.’

 (Thomas J. Martin, A+, 2013)

De basis van deze uitkragende structuur wordt gevormd door 2 V-kolommen die elk opgebouwd zijn uit stalen kokerprofielen (S355): de V-vorm wordt gemaakt met profielen 200x200x16mm die onderaan samengelast zijn op een verticaal overgangsstuk 300x200x16mm.  Dit overgangsstuk is op zijn beurt op een zware horizontale koker gelast 400x200x16mm die ingeklemd wordt op de funderingen en die onder de latere vloeropbouw wordt geplaatst.

Bovenaan wordt de V-vorm gesloten met eveneens een stalen kokerprofiel dat uitkraagt t.o.v. deze V-kolom.

Om de duurzaamheid van de ganse constructie te waarborgen, werd er voor gekozen om dit alles thermisch te verzinken, wat voor dit project een evidente keuze leek.

Opdrachtgever:
Stad Mechelen (B)
 
Hoofdaannemer:
 
 
Staalbouwer:
 
 
Architect:
URA architecten, Brussel (B)
 
Studiebureau:
Util, Brussel (B)
 
Bouwtijd:
2013
 
Fotograaf:
©Filip Dujardin