Little C

Little C is een compacte stedelijke ontwikkeling aan de Rotterdamse Coolhaven. Het project bestaat uit 15 verschillende gebouwen die met elkaar verbonden zijn door loopbruggen. 

De 320 loftwoningen hebben een grote diversiteit en is een mix van koop en huur. Ze zijn voorzien van een buitenruimte die uitkijkt op de stad, de Euromast of de dynamische Coolhaven en het nieuwe Tuschinskipark. De uitstraling van Little C is industrieel door de dieprode bakstenen gevels en sluit daarmee goed aan op nabij gelegen iconische gebouwen als de Puntegale en de Machinist. Door het gebruik van grote zwarte raampartijen en stalen hekwerken en noodtrappen is Little C een knipoog naar de aantrekkelijke stadssferen zoals The Village in New York. De intieme stedelijke ruimtes doen tegelijkertijd ook denken aan de Berlijnse Hachische Höfe.


In opdracht van Bouwcombinatie Little C V.O.F. (TBI-ondernemingen, J.P. van Eesteren en ERA Contour) verzorgt specialist in stalen trappen en balustrades, Wolter Tijdink B.V., de engineering, productie, conservering en montage van alle balkonhekwerken, terrashekwerken, loopbrughekwerken en alle vluchttrappen aan de buitenzijde van de woonblokken. Voor deze vijftien woonblokken worden in totaal drie typen hekwerken gerealiseerd. Allereerst maakt Wolter Tijdink een spijlenhekwerk, waarbij de spijlen door de boven- en onderregel van het hekwerk lopen. Dit geeft de indruk van een stijlvol smeedhekwerk. Het tweede hekwerk is een industrieel hekwerk, waarbij uit een staalplaat een motief met kruizen en spijlen wordt uitgesneden. Het derde hekwerktype betreft een sierhekwerk, waarbij elegante, ronde vormen uit een plaat worden uitgesneden. De hekwerken worden geleverd in verschillende versies, met afwijkende bovenregels en hekeinden.

Om oxidatie te voorkomen, worden de hekwerken achtereenvolgens thermisch verzinkt en gepoedercoat in een zwarte kleurtint. In totaal produceert en monteert Wolter Tijdink circa 2,2 kilometer aan buitenhekwerken. De vluchttrappen beslaan in totaal uit zo’n 65 verdiepingen. De reden waarom Wolter Tijdink gekozen heeft voor het thermisch verzinken en poedercoaten is omdat het veel malen goedkoper is als RVS en poedercoaten. Maar ook om oxidatie te voorkomen en de levensduur te verlengen, waardoor het veel duurzamer is dan alleen poedercoaten. Omdat dan niet elke +/- 10 jaar nieuwe hekken gemaakt moeten worden. Wat dus inhoudt dat het onderhoudsvriendelijk is door het gladde gepoedercoate oppervlakte. Daarnaast geeft de gepoedercoate zwarte kleurtint de uitstraling welke de architect voor ogen heeft gehad.

Er kwam nog wel een technische moeilijkheid om de hoek met betrekking tot het verzinken van 4 mm dik zij- en zetwerk in verband met thermische vervormingen. Hierdoor is er voor gekozen om de verzinkte hekdelen, sneller uit het zinkbad te laten komen, waardoor ze sneller afkoelen met als gevolg minder vervorming.
Het uitgangspunt van de architect was om iets toe te voegen aan de stad Rotterdam. “Een wijk met een eigen karakter. Kleinschalig en vriendelijk maar ook stoer – dat past wel in deze omgeving. Een plek waar wonen en werken naadloos verweven zijn en elkaar versterken. Dat zorgt voor levendigheid, voor energie. Een ‘village’ met de hartslag van de metropool. Dat is Little C.” Alles is met elkaar verbonden, waardoor het een geheel wordt. Dat zie je letterlijk terug in de loopbruggen die de woongebouwen met elkaar verbinden. Maar ook in de uitstraling en het gebruik van materialen. Samen zijn ze beeldbepalend en creëren ze het ultieme loftgevoel in Little C.

Duplex

OPDRACHTGEVER:
Bouwcombinatie Little C V.O.F. (TBI-ondernemingen, J.P. van Eesteren en ERA Contour) (NL)

HOOFDAANNEMER:
TBI ondernemingen J.P van Eesteren en ERA Contour (NL)
 
STAALBOUWER:
Wolter Tijdink B.V.  (NL)
 
ARCHITECT:
CULD Inbo(NL)
 
STUDIEBUREAU:

 
BOUWTIJD:
mei 2021
 
FOTOGRAAF:
Sandra Koning Lifestories | www.sandrakoninglifestories.nl