Lichtmasten Raadhuisplein Drachten

Vormgeving speelt een prominente rol om karakter aan het plein te geven

De gemeente Smallingerland heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het herontwikkelen van het Raadhuisplein te Drachten. Het maaiveld werd volledig heringericht. ipv Delft kreeg de opdracht om een ontwerp voor de verlichting te maken. Hierbij mocht de vormgeving een prominente rol spelen om karakter aan het plein te geven.

ipv Delft heeft een familie van masten en een wandarmatuur voor het gebied ontworpen. Het ontwerp is een sculpturale vorm uit gevouwen plaat. Vanwege de ongebruikelijke vorm is er veel aandacht besteed aan verhoudingen, constructie, afwerking en maakbaarheid in de ontwerpfase. De masten worden al origamimast, de zwaan of vouwmast genoemd. In de voet van de mast zijn functies gebundeld als een zitgelegenheid en marktaansluitingen.

De toegepaste staalsoort is S355. In de ontwerpfase is extra aandacht geschonken aan de produceerbaarheid van de lichtmast, grootste uitdaging tijdens de productie was het “recht houden” van de lichtmasten na het lassen. De maatvoering is conform de productie tekeningen met een minimale afwijking van 0,5%.

 Vanwege de complexe constructie van de lichtmasten is er gekozen voor thermische verzinkte stalen platen voorzien van een 2-laags poedercoatingsysteem. De lichtmasten zijn thermisch verzinkt conform de norm EN ISO 1461 i.c.m. een duplex coatingsysteem, waarmee 8 jaar garantie is gewaarborgd en het onderhoud minimaal is. De stalen masten zijn minder kwetsbaar voor lichte aanrijdingen dan bijvoorbeeld aluminium lichtmasten, zelfs bij kleine beschadigingen aan de zinklaag zijn er geen problemen door de kathodische bescherming van het zink. De recyclebaarheid is nagenoeg 100% doordat het zink volledig teruggewonnen kan worden.

Opdrachtgever:
Gemeente Smallingerland, Drachten (NL)
 
Hoofdaannemer:
Ziut, Assen (NL)
 
Staalbouwer:
PMF Stalen Masten, Burgum (NL)
 
Architect:
IPV Delft, Delft (NL)
 
Studiebureau:
Pieters Bouwtechniek, Delft (NL)
 
Bouwtijd:
02/12/2014
 
Fotograaf:
Dhr. Henk Snaterse