Lang Leve Le Corbusier

Een uitkijkpost gericht op het omliggende Haspengouwse landschap

 

De woning is ontworpen voor prille vijftigers, als een uitkijkpost gericht op het omliggende Haspengouwse landschap. Bandramen, dakterras en pijlers (pilotis) zijn een knipoogje naar de Zwitserse architect Le Corbusier. Rationaliteit en minimalisme contrasteren met het landelijke karakter. Het wonen gebeurt op de verdieping. Het inpandig terras geeft de woning een in zichzelf gekeerd karakter, en is de schakel tussen de open leefruimte, keuken, bureau en de slaapkamer met badkamer. Op het gelijkvloers bevindt zich het gastenverblijf (2 logeerkamers met sanitaire cel) en bergruimte. Een gegalvaniseerde trap verbindt de twee verdiepingen, de mogelijkheid om later een lift te plaatsen werd eveneens voorzien.

De woning is opgebouwd volgens een raster van 4,5 x 5m, met een staalstructuur grotendeels verzinkt. Wanden werden uitgevoerd in sandwichpanelen (Kingspan MM 60x900mm), en langs binnenzijde bijkomend afgewerkt met een voorzetwand en rotswol. Dak en tussenvloer werden uitgevoerd in sandwichpanelen (X-Deck XD70, omgekeerd geplaatst) en bijkomend opgevuld met isomo en geïsoleerde mortel (Isobet Thiers-Horizon). Een warmtepomp levert deze zeer goed geïsoleerde woning duurzame energie.
Zowel de zichtbare staalstructuur (ronde kolommen en liggers) buiten, als beide trappen (buiten en binnen) werden uitgevoerd in verzinkt staal.
Dat het staal zo beschermd is tegen weersinvloeden in combinatie met de industriële uitstraling die er van uitgaat, deed ons keizen voor het galvaniseren. De fijnheid en rankheid die men kan bekomen door het gebruiken van staal, wordt hierdoor nog meer geaccentueerd.

Opdrachtgever:
Gielen-Vleminckx, Kortessem (B)
 
Hoofdaannemer:
-
 
Staalbouwer:
Cavale, Diepenbeek (B)
 
Architect:
Architectenbureau Vanderperren, Zaventem (B)
 
Studiebureau:
BTA Ingenieurs, Hasselt (B)
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Architectenbureau Vanderperren