Laboratorium TU Delft

Als onderdeel van een grootschalig reallocatieplan op de TU Delft werd het laboratorium van de sectie Weg- en Railbouwkunde van de Faculteit Civiele Techniek verplaatst naar de hal Stevin 2

Architektuur

Stevin 2 is een architectonisch sterke hal naar ontwerp van van den Broek en Bakema.
Kenmerkend zijn de rigide kolommen- en balkenstructuur, de heldere constructieve opbouw, de ruimtelijk interessante sheddakconstructie en de industriële uitstraling van het geheel.
Wij hebben ervoor gekozen deze hal zoveel mogelijk intact te laten door er eigenzinnige, hoekige, transparante paviljoens in te plaatsen, die niet "aankoeken" aan de bestaande bouw.
Patrijspoorten, ronde armaturen en ronde kolommen zwakken de hoekige vormen van het paviljoen af.

Het maatsysteem van de paviljoens sluit aan bij dat van de bestaande hal: een hoofdstramien van 3,60 m, met substramien van 1.20 m.
De paviljoens zijn gebouwd van beton en staal, met zoveel mogelijk glas om daglicht diep in de hal te laten doordringen.
De glazen wanden hebben tevens een uitnodigend karakter: ze bieden zicht op de opstellingen en activiteiten in de laboratoriumruimten.
Een luchtbrug vormt de ruggengraat van het complex en verbindt het bestaande gebouw met beide volumes. Een trap verbindt luchtbrug, begane grond en kelder.

Het leiding- en kanalenverloop, dat geheel in het zicht is, is opgevat als een integraal deel van het ontwerp. Op zorgvuldig gekozen strategische plekken zijn aansluitingen voor elektra, water, perslucht,
olie en vacuüm.


De toepassing van thermisch verzinkt staal

Vanwege de technische uitstraling is er zoveel mogelijk verzinkt staal toegepast. Dit materiaal vormt tevens het bindend element in het plan. Waar dit niet kon worden toegepast, is gekozen voor materialen in zilverkleurige metallic of grijze tinten. De dichte geveldelen en het dak zijn bekleed met verzinkt stalen profielplaten.
Een staalprofiel geeft de scheiding tussen de verdiepingen aan.
Deurpartijen, trappen, hekwerken, leidinggoten en luchtkanalen zijn consequent uitgevoerd in verzinkt staal.

Opdrachtgever:
TU Delft Vastgoedbeheer, Delft (NL)
 
Hoofdaannemer:
Moes Bouwbedrijf West, Almere (NL)
 
Staalbouwer:
Titse Metaal, Steenbergen (NL)
 
Architect:
Ruijters en Thio Architecten, Den Haag (NL)
 
Studiebureau:
-
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Studio Aksento Breda