La Roseraie, chambre d'hôte

Nieuwe gastenkamers, gelegen op de hoogten van het domein La Roseraie

Project ingediend door LABORATOIRE

Het urbanisatieproject van het Domaine de la Roseraie heeft tot doel de toeristische accommodatiecapaciteit van het terrein te vergroten en de faciliteiten te optimaliseren.

Het project bestaat uit vier fasen: de restauratie van het landhuis en de bestaande 19e-eeuwse serre, de bouw van tien gastenkamers en de toevoeging van een wellnesscentrum.

De typologische en architectonische keuzes worden ingegeven door de locatie.

De eerste fase richt zich op de eerste twee gasthuizen.

De nieuwe gastenkamers, gelegen op de hoogten van het domein, aan de rand van het Natura 2000-gebied, zijn toegankelijk vanaf het bestaande pad en versterken de wandeling van het Domaine naar het Romeinse Oppidum en domineren de vallei.

Hun aanwezigheid versterkt de bestaande serre waaruit zij inspiratie putten, enerzijds door deze te gebruiken als programmatische aanvulling voor de gastenverblijven en anderzijds door het constructieve systeem ervan te herinterpreteren.

Elke eenheid wordt stipt op palen en kegels geplaatst om gemakkelijk te kunnen worden gedemonteerd. De materiaalkeuze van de gevel weerspiegelt deze opmerkelijke gebruiksstructuur: het U-Glas gaat door zijn reflectie en proporties een dialoog aan met deze helft en de omgeving, die het weerspiegelt. De details van de units zijn gebaseerd op de inherente kwaliteiten van de geprefabriceerde U-vormige glaselementen, waarbij hun driedimensionale geometrie wordt gebruikt om te onderhandelen over de details van de hoeken in een innovatief voorstel.

Het constructieve systeem interpreteert de logica van de serre: doorlopende dwarsbalken in thermisch verzinkt staal nemen de glaspanelen op, waarvan de structurele geometrie het mogelijk maakt zonder staanders te werken.

De "L" draagelementen van thermisch verzinkt staal dragen de hele gevel en geven hem zijn proporties. Elke L definieert een register: het contact, de grond, het kroonlijstniveau en het uitgevoerde. Thermisch verzinkt staal wordt ook gebruikt om het hoekdetail op te lossen: de vleugels van het U-glas van het dak overlappen de randen van het U-glas van de hoofdgevels om een eerste waterdichtheid te garanderen en een "doorlopende glazen huid" esthetiek te bereiken.

Thermisch verzinkt staal werd gebruikt om de in het project nagestreefde chromatische eenheid te bereiken. Een dialoog tussen glas, aluminium frames en staal. Thermisch verzinken stelt ons in staat deze esthetische uniformiteit te bereiken en tegelijkertijd worden de stalen profielen en de dragende structuur van de gevel beschermd tegen corrosie. De toegangstrappen en hun leuningen zijn om dezelfde redenen uit thermisch verzinkt staal vervaardigd.

Functioneel verzinken
 
 
OPDRACHTGEVER:
La Roseraie Modave (B)
 
HOOFDAANNEMER:
TS Construct (B)
 
STAALBOUWER:
Entreprise Générale pour façade / Bino atelier pour l'escalier  (B) 
 
ARCHITECT:
LABORATOIRE (B)
 
STUDIEBUREAU:
S.E.A + partners (B)
 
BOUWTIJD:
2022
 
FOTOGRAAF:
Nicolas da Silva Lucas