La Biomista

Een gigantische glazen serre aan de ingang en een enorme kooi voor adelaars op het dak. Het moet gezegd, La Biomista ziet er indrukwekkend uit. 

Met het project La Biomista slaan de stad Genk en kunstenaar Koen Vanmechelen de handen in elkaar om de voormalige zoo van Zwartberg uit te bouwen tot een artistiek-toeristische site die erfgoed, hedendaagse kunst en bioculturele diversiteit op een unieke manier combineert. Dat La Biomista via Toerisme Vlaanderen en Toerisme Limburg 600.000 euro aan SALK-middelen ontvangt en bovendien via Koen Vanmechelen nu al op steun van een aantal nationale en internationale investeerders kan rekenen, bewijst hoe sterk het geloof is in het vernieuwende en unieke karakter van dit project.

La Biomista: site rond kosmopolitisme en diversiteit
De concrete invulling van La Biomista gebeurt in partnerschap tussen de stad en de internationaal bekende, Limburgse hedendaags kunstenaar Koen Vanmechelen. Onder meer zijn Open University of Diversity zal onderdak vinden op de site, waardoor meteen een sterke link wordt gelegd met het eigen diverse DNA van Genk.
La Biomista zal dan ook de spil worden van het Genkse stadsbeleid rond kosmopolitisme. Genk is nu al een kosmopolitische stad op mensenmaat waar de verschillende culturen en achtergronden zorgen voor een interessante mix. “La Biomista betekent letterlijk ‘mix van leven’, hetgeen ook de basis is van mijn artistiek werk,” stelt Koen Vanmechelen. “Multicultureel Genk is dan ook de ideale plaats om het thema van mijn werk naar een breed publiek uit te dragen.”

Opdrachtgever:
Koen Vanmechelen, Genk(B) 
 
Hoofdaannemer:
Thys Bouwprojecten, Westerlo (B)
 
Staalbouwer:
Gebroeders De Clercq, Lochristi (B) 
 
Architect:
Mario Botta, Mendrisio (Zwitserland)
 
Studiebureau:
Behecon, Evergem (B)
 
Bouwtijd:
Februari 2017
 
Fotograaf:
Gebroeders De Clercq, Lochristi (B)