L'olivier

Het project betreft de bouw van twee woningen op een klein hoekperceel. Het project maakt deel uit van een wijkcontract.

Locatie

Het project is in twee richtingen georiënteerd, op de hoek van de L’Olivierstraat en de Korte L’Olivierstraat.

Het perceel, gelegen op de kruising van deze twee straten, gaf het project de door een hoek van 45 graden bepaalde maatvoering. Gevel en dak vormen één geheel, als een monoliet met facetten.

Elke zijde wordt bepaald door de ligging en het streven om aan te sluiten bij de afmetingen van de naastgelegen panden. Het project beslaat het gehele vrije perceel, met uitzondering van een achterplaatsje, waardoor een derde gevel ontstaat.

Indeling

Op de begane grond bevinden zich een fietsenstalling, een ruimte voor kinderwagens, toegang tot de kelder en de benedenwoning met drie slaapkamers.

Deze woning beslaat de drie verdiepingen: begane grond, eerste en tweede verdieping. De slaapkamers zijn beneden en de woonkamer op de tweede verdieping.

De tweede woning heeft een eigen opgang, via het buitentrappenhuis op het plaatsje.

Deze woning is ingedeeld in twee verdiepingen, met beneden de woonkamer, boven de woonkamer van de eerste woning, en boven de slaapkamers, onder het dak. 

Elke woning profiteert van de meerdere oriëntaties, waardoor de woonkamers en de keukens zowel ’s ochtends als ’s avonds zon krijgen, en heeft een terras waar een eettafel neergezet kan worden.

Materialen

Voor dit project is gezocht naar gelijksoortige materialen in eenzelfde kleurenreeks: voor het hoofdgebouw grijs spuitpleister in een tint die past bij de kleur van de natuurlijke leien op het dak, en glad pleisterwerk voor de grondmuur.

De raamlijsten en -kozijnen zijn van hout in een naturelkleur die afsteekt tegen het pleisterwerk van de gevel. De leuningen zijn van roosterwerk, om het project een luchtige uitstraling te geven. Het gebruikte materiaal is verzinkt staal, gelakt in dezelfde grijstint als die van het pleisterwerk van de voorgevel.

Toepassing van staal in het project

Voor de draagconstructie van het project is een metalen frame gebruikt.

De leuningen van de trap naar de bovenwoning, op het achterplaatsje van het gebouw, zijn geheel van roosterwerk van thermisch verzinkt staal. De verzinkte afwerking is opzettelijk in het zicht gehouden om te harmoniëren met de trap van ruw beton.

Alle relingen in de gevels zijn gemaakt van verzinkt en gelakt roosterwerk.

Er is voor deze materialen gekozen vanwege enerzijds hun duurzaamheid en de gemakkelijke en dus voordelige toepasbaarheid en anderzijds vanwege hun uitgesproken luchtige karakter, dat het monolithische aspect van het gebouw doorbreekt.

De subtiele, transparante stalen roosters zorgen voor uitstraling, luchtigheid en sierlijkheid en waarborgen tegelijkertijd de privacy van de woningen.