Textielgevel Kopgebouw Dordrecht

Thermisch verzinkte stalen gevel voor textielgevel

Project ingediend door Ferross Staalbouw

Het Leerpark, met de Duurzaamheidsfabriek als één van de belangrijke assets, vormt samen met het nabijgelegen Gezondheidspark met ziekenhuis en sportboulevard, een stedelijk knooppunt met een (boven)regionale verzorging en educatieve aantrekkingskracht. Met het nieuwe kopgebouw kan het Leerpark zijn regionale positie als kennis- en open innovatiecentrum versterken en het volledige innovatieproces in de regio faciliteren.

De opgave is een ontwerp voor (praktijk)onderwijs- en kantoorgebouw van circa 7.200 m2 BVO in de vorm van een multi-tenant/mixed-use gebouw met kantoor-, vergader- en onderwijsfuncties voor de innovatieve duurzaamheids- en energiesector. De wens was een gebouw met een markante en identificeerbare uitstraling die past bij de identiteit en kwaliteit van de naastliggende Duurzaamheidsfabriek, als ook de prominente plek als entree van het Leerpark.

Stalen constructie voor textielgevel Kopgebouw
Ferross is verantwoordelijk voor de stalen gevelconstructie van de textielgevel die tegen de hoofdconstructie is gemonteerd door middel van consoles. In totaal is 38 ton staal verwerkt. Wijnen Bouw kwam in contact met ons doordat ze op de markt hadden vernomen dat wij vaker dit soort werk uitvoeren. We kregen het vertrouwen voor wat betreft de uitvoering.

Ferross en Wijnen Bouw keken samen naar het ontwerp met als doel het gewenste eindresultaat te optimaliseren. Ferross adviseerde in het offertestadium om de gevel uit te voeren met UNP profielen. Dit in verband met conserveringsbehandeling thermisch verzinken die achteraf moet plaatsvinden. De oorspronkelijk bedachte uitvoering met profielen bestaande uit samengelaste strippen zou, door het proces van thermisch verzinken, niet meer aan de toleranties kunnen voldoen.

Aanvullende informatie
De gevel was niet voorzien van windverbanden. De stabiliteit van de staalconstructie moest door middel van momentvaste verbindingen uit de hoofdconstructie worden gehaald.

Na het inmeten werd geconstateerd dat de bestaande constructie wat afwijkingen had. Dit heeft ervoor gezorgd dat Ferross iets uitliep op de planning. Een snelle montage door onze medewerkers heeft de vertraging beperkt. Na de montage van de stalen constructie kon het gebouw omhuld worden met textiel.

Esthetisch verzinken

OPDRACHTGEVER:
Kadans Science Partner (NL) 
 
HOOFDAANNEMER:
Wijnen bouw  (NL) 
 
STAALBOUWER:
Ferross Staalbouw (NL) 
 
ARCHITECT:
RAU B.V. (NL)
 
STUDIEBUREAU:
B&B Bouwadvies B.V. (NL) 
 
BOUWTIJD:
2022 
 
FOTOGRAAF:
Ferross Staalbouw / RAU B.V.