Klimtoren Sportcentrum Schotte

Wie af en toe aan het sportcomplex Schotte passeert, heeft ongetwijfeld al de nieuwe klimtoren van The Outsider Aalst zien staan.

Het 16 meter hoge touwenparcours is dan ook al op korte tijd een deel geworden van de skyline van de Kapellekensbaan. 

Het touwenparcours werd gedoopt met de naam ‘Blue Diamond’. Wanneer je vanuit de lucht de piste bekijkt, heeft deze een diamantenvorm. De Blue Diamond bestaat uit een combinatie van touwbruggen, trappen, klim- en evenwichtsoefeningen voor avonturiers, slingeraars en evenwichtskunstenaars.

In deze nieuwe generatie touwenparcours wordt klimkwaliteit, toegankelijkheid, veiligheid en milieuvriendelijkheid gecombineerd. The Outsider ontwierp zelf het nieuwe concept; namelijk een metalenconstructie met 3 verdiepingen en 48 touwenbruggen in het totaal. Met het Click It-systeem, een Franse uitvinding, heeft de klimmer het gevoel van vrijheid maar is hij continu beveiligd.

Het innovatieve klimparcours bestaat uit drie niveaus waarop geklommen kan worden. Elk niveau heeft een andere moeilijkheidsgraad. Zo is het eerste niveau voor de klimmer met wat hoogtevrees, die op korte afstand van de grond toch kan genieten van de attractie. Dit niveau is ook toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Op het tweede en derde niveau zijn de uitdagingen wat groter, zodat iedereen aan zijn trekken kan komen. De drie verschillende niveaus hebben in totaal een capaciteit van 75 klimmers en er kunnen meerdere mensen gelijktijdig starten. Zo worden er lange wachttijden aan de klimtoren vermeden.

Motivatie thermisch verzinken

In eerste instantie is deze structuur er gekomen uit ecologisch standpunt. De beschadigingen aan bomen bij bestaanden touwenparcours zijn aanzienlijk. Dat de volledig recycleerbare staalstructuur thermisch verzinkt is volgt ook uit de evidente reden van de uitstekende bescherming die het biedt tegen weer en wind. Door het intens gebruik van de structuur is het zelfhelend effect van zink een grote meerwaarde. Ook worden de onderhoudskosten in de loop der jaren hierdoor aanzienlijk gedrukt.

Functioneel verzinken

OPDRACHTGEVER:
The Outsider (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Hancke Metaalwerk nv (B)
 
STAALBOUWER:
Hancke Metaalwerk nv (B)
 
ARCHITECT:

 
STUDIEBUREAU:
TAD (B)
 
BOUWTIJD:
2020
 
FOTOGRAAF:
Hancke Metaalwerk nv