Klankbodem paviljoen

SOUNDBOX-PAVILION zorgt voor een akoestische ervaring die is geconcentreerd rond een centrale soundbox

De SOUNDBOX-PAVILION zorgt voor een akoestische ervaring die is geconcentreerd rond een centrale soundbox; een constructie met een zeer grote vloer, bestaande uit een onderkant van hardhout en een lichthouten overkapping. De box is geplaatst onder spanning, met gebruikmaking van spanningskabels. De toehoorders worden uitgenodigd om tegen en rond de buitenrand van de soundbox te gaan zitten, zodat zij de resonantie geheel in zich op kunnen nemen. De akoestiek is in de combinatie van thermisch verzinkt staal en een bodem van 6 ton eikenhout geweldig.
Het paviljoen is bestemd voor pianorecitals, duetten van bijvoorbeeld cello en piano, alsmede vioolkwartetten, saxofoonensembles, etc. Het bijzondere eraan is dat het paviljoen demontabel is en dat artiest Dré Wapenaar er heel Europa mee zal rondtrekken.
De canvas tentstructuur van het paviljoen en de soundbox bestaat uit vrijstaande elementen. De tent is opgebouwd uit een vierkante vorm tegen de cirkelvormige binnenvloer. Er is 360 graden zicht vanuit horizontaal perspectief en 180 graden vanuit verticaal perspectief. Het paviljoen kan worden uitgebreid door gebruik te maken van extra banken rondom, wat de capaciteit vergroot van 40 tot 120 plaatsen.
Het paviljoen is een samensmelting van architectuur, ontwerp, sculptuur en uitvoering, waardoor het geheel de vorm krijgt van een zogenaamde ’totaalsculptuur’. 
Het publiek zit rond de musici, met de blik naar buiten terwijl de resonanties door hen heen gaan. Zo ontstaat een unieke en fysieke dialoog tussen uitvoerend musicus en luisterend publiek.

Opdrachtgever:
Dre Wapenaar
 
Hoofdaannemer:
Dordtyart
 
Staalbouwer:
Dordtyart
 
Architect:
Dre Wapenaar
 
Studiebureau:
/
 
Bouwtijd:
december 2012 - november 2013
 
Fotograaf:
Dre Wapenaar