Kindercampus De Jordaan

Multifunctioneel gebouw in de binnenstad van Amsterdam

In de binnenstad van Amsterdam is een nieuw concept gelanceerd: Kindercampus De Jordaan, waarin dit multifunctioneel gebouw centraal staat. Hierin komt een dependance van de 14e montessorischool, een gymzaal, ruimten voor buitenschoolse opvang en een nieuwe huisvesting voor buurtvereniging Ons Genoegen.
Alle functies in het gebouw hebben een eigen ruimte maar delen ook gemeenschappelijke flexibele ruimten en alle verkeersruimten dienen
ook als verblijfsruimten. Zo is het mogelijk om – binnen de beperkte bouwenvelop en bescheiden budget – behalve het complete programma ook reserveringen te maken voor interne groei en een kas op het dak. In het montessorionderwijs werken kinderen in en uit de klas en de wisselwerking tussen klassen en leeftijdsgroepen is groot. De opzet met twee klassen per verdieping, gelegen aan weerzijden van een verhoogde gemeenschappelijke ruimte, faciliteert dit optimaal.
Aan de straatzijde voegt het gebouw zich op een eigentijdse manier in het door Unesco beschermde stadsgezicht. Het traditioneel wit
gekeimd metselwerk zorgt bovendien voor extra licht in de smalle straat. De vormgeving van de kopgevel benadrukt het feit dat het gebouw een schakel vormt tussen de straat en de steeg naar de openbare groene speeltuin (integraal met het gebouw door ons ontworpen) erachter. De zuidgevel, aan de speeltuin, is in feite een verticale tuin en een seizoensgebonden zonwering. In de zomer filtert het gebladerte het zonlicht terwijl in de winter het licht juist tot diep in het gebouw door dringt.
Een speels en dynamisch gebouw waarvan de functie in de loop van de dag verandert en het uiterlijk met de seizoenen.

Opdrachtgever:
Stadsdeel Centrum Amsterdam, Amsterdam (NL)
 
Hoofdaannemer:
Stolk Bouwmaatschappij, IJmuiden (NL)
 
Staalbouwer:
Stolk Bouwmaatschappij, IJmuiden (NL) 
 
Architect:
Architectenbureau Micha De Haas, Amsterdam (NL)
 
Studiebureau:
Strackee bouwtechniek, Amsterdam / Cauberg-Huygen, Amsterdam (NL)
 
Bouwtijd:
2013
 
Fotograaf:
Architectenbureau Micha De Haas