KHLIM Media & Design Academie

Nieuwe academie op de terreinen van de voormalige steenkoolmijn in Winterslag

De nieuwe academie werd voorzien op de terreinen van de voormalige steenkoolmijn te Winterslag. Het programma voor de hogeschool vergt complexe meervoudige relaties tussen de verschillende functies. De gevraagde ruimtes zijn zeer uiteenlopend van oppervlakte, volume en vorm. De keuze en uitwerking van de materialiteit van de gevels is een combinatie van integratie in de context enerzijds en het manifesteren van de eigen identiteit anderzijds. De gevels worden bekleed met zwart foamglass en geperforeerde platen in gegalvaniseerd staal die dienst doen als zonnewering en als mechanische bescherming van de achterliggende isolatie. Door de platen met een zekere overlap te schikken krijgt het geveloppervlak een geschubde textuur. De gevel refereert enerzijds naar het industrieel karakter van de gebouwen op de site, en zoekt anderzijds een verwijzing naar de structuur van steenkool en de kleur van de vlakbij gelegen schachtbokken..
Gegalvaniseerd staal is aanwezig in de volledige uitwendige en inwendige verschijningsvorm van het project.
• De gevel is bekleed met platen in geperforeerd gegalvaniseerd staal. De platen zijn in willekeurig verband overlappend geplaatst; daar de dikteverschillen en door lichte golvingen ontstaat als het ware een geschubde stalen huid.
• Alle luchtkanalen en kabelgoten van de speciale technieken zijn uitgevoerd in gegalvaniseerd staal en zijn in het zicht gelaten. Dit geeft niet alleen een industrieel karakter aan de school maar zorgt er ook voor dat alle speciale technieken gemakkelijk en permanent bereikbaar zijn.
• Alle trapleuningen, hellende vlakken en leuning rondom vides en hoogteverschillen zijn uitgevoerd in gegalvaniseerd staal. Loopvlakken van de hellende vlakken zijn uitgevoerd in gegalvaniseerde stalen persroosters.
De redenen waarom hier voor thermisch verzinkt staal is gekozen zijn meervoudig. Naast meer evidente technische en constructieve kwaliteiten is er hier ook een sterke relatie met de context: het staal spreekt een industriële architectuurtaal die zeer compatibel is met de grote stalen schachtbokken en de andere relicten van het postindustriële verleden van de mijnbouw.

Opdrachtgever:
Katholieke Hogeschool Limburg - Diepenbeek (B)
 
Hoofdaannemer:
Thv Van Laere R. Vandereyt - Hasselt (B)
 
Staalbouwer:
Thv Van Laere R. Vandereyt - Hasselt (B)
 
Architect:
Bogdan & Van Broeck Architects - Brussel (B)
 
Studiebureau:
Grontmij - Mechelen (B)
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Bogdan & Van Broeck Architects, Thomas Mayer, Mikaël Falke, Hennie Raaymakers