Kaviaarhuis Den Haag

Grondige renovatie Kaviaarhuis aan Dr. Lelykade

Midden in het bouwplan van een grote ontwikkelaar stond aan de Dr. Lelykade een bouwvallig gebouw van ongeveer 20 x 20 meter te koop. Hier was vroeger het bekende Kaviaarhuis van Jacobus Toet in gevestigd. Het werd gekocht door Dakor en Rederij Groen en maakte hierdoor geen deel meer uit van de ontwikkeling van de ontwikkelaar. Hierdoor ontstond de vrijheid om midden in de rigide planontwikkeling ruimte voor de hoogst noodzakelijke differentiatie te introduceren .

Het Kaviaarhuis omvat een parkeerkelder hierboven drie lagen kantoor en daar boven zes appartementen en een penthouse. Dit penthouse heeft een panoramisch zicht van ca negentien meter breed op de haven en terrassen op twee verdiepingen. Door in de voorgevel een verschil in materiaal aan te brengen en de bovenste verdiepingen te laten uitkragen ontstaat een cesuur in de massa. Het bovenste gedeelte wordt hierdoor autonoom en refereert met volume en positie naar de penthouses die Archipelontwerpers in het verleden boven op het pakhuis de Nautilus heeft gebouwd en recentelijk de appartementen in het project de Havenmeester. Hiermee wordt een ritmering van massa over de verschillende projecten heen aan de dr. Lelykade geïntroduceerd. De plattegrond zijn flexibel van opzet waardoor ze geschikt kunnen zijn voor zowel woningen als kantoor. Halverwege het proces zijn twee woonlagen ook veranderd in twee kantoor lagen.


Het Kaviaarhuis is een stap in de ontwikkeling naar functie- en energie neutrale gebouwen. Het ontwerp dateert uit 2007 en heeft door de crisis een aantal jaren stilgelegen en is uiteindelijk in 2017 gerealiseerd.
Duurzaamheid werd door ons in deze ontwikkeling door ons als volgt gedefinieerd: een energiezuinig gebouw, aanpasbare functionaliteit, een bijdrage aan de transformatie van de haven, esthetiek refererend aan de specifieke locatie in de haven en vlak achter het strand.
De materiaal keuze is bepaald door:
1 – de positie van het kaviaarhuis in de haven en het strand, de kleurstelling van de materialen verwijst naar zand, zee (en zon).
2 – deze positie noodzaakt van wege de zoute lucht en het zandstralen door de wind naar extra robuuste en duurzame details en materialen. Hiervoor is gekozen voor het Duplex systeem.
3 – door het de witte Duplex gecoate staalconstructie in combinatie met de witte betegeling van de gevel, introduceert het Kaviaarhuis een licht en luchtig, ruimtelijk element in een gevelwand van overwegend zware donkere bakstenen architectuur in de belende panden.

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:

Dakor en Rederij Groen, Amsterdam (NL)

 
HOOFDAANNEMER:
Bam Zuid West, Den Haag (NL)
 
STAALBOUWER:

Bam Zuid West, Den Haag (NL)

 
ARCHITECT:

Archipelontwerpers, Den Haag (NL)

 
STUDIEBUREAU:

Ingenieursbureau Broersma, Den Haag (NL)

 
BOUWTIJD:
2017
 
FOTOGRAAF:

Gerrit Schreurs + Archipelontwerpers