Kantoorgebouw Vaneenoo

Burelen omringd door productiegebouwen

De site is gekenmerkt door burelen omringd door productiegebouwen, welke dominant aanwezig waren. De mogelijkheden tot optimale benutting van verschillende factoren zijn zeer groot: integratie binnen de site met prachtig zicht, materiaalgebruik, relatie mens-omgeving, groei in het bedrijf...
De opdracht bestond erin de bestaande kantoren uit te breiden of te vernieuwen volgens de noden van het bedrijf. Op basis van een nieuw organigram is de beslissing genomen een nieuw gebouw te voorzien aan de bestaande electriciteitscabine. 
Het gebouw is als het ware een volumespel met één groot betonvolume, waarin een glazen balk is verwerkt. Aan de ene zijde zijn aparte burelen gevestigd, aan de andere zijde is de vergaderruimte gelegen, afgescheiden van andere ruimten. Op het gelijkvloers bevinden zich de andere bureel- en directieruimte, opgedeeld volgens de functies in het bedrijf en de toegankelijkheid. Alle ruimten zijn te bereiken via de centrale ruimte, die als scharnierpunt fungeert voor het gehele gebouw. De centrale hall heeft een gesloten uiterlijk, toch blijft deze ruimte aan de buitenzijde voldoende uitnodigend door zijn positie en vormgeving. De verschillende bureelruimten aan de straatzijde, krijgen een meerwaarde door het prachtig zicht. 
Het gebouw is volledig opgebouwd op basis van staalstructuur. Het contrast is terug te vinden in de materialen. De balk is in een thermisch verzinkte stalen "brug"-structuur omgeven door glazen panelen dat ook in overkraging staat met de gelijkvloerse ruimten. Het centrale volume is opgebouwd in aan thermisch verzinkte stalen structuur met aan beide zijden gladde betonpanelen. Deze uitvoering zorgt voor een volledig uitgewerkte staalstructuur op maat gemaakt met de verschillende soorten profielen. Deze uitvoering werd gekozen om een definiteive afwerking in de hall (beide zijden) te krijgen en de mogelijkheid de centrale hall ook optimaal te isoleren, waardoor de slankheid van staal onmisbaar wordt. De fijne afwerking van de inrichting komt extra tot uiting tussen de industriële materialen, die niet overheersend aanwezig zijn. 

Opdrachtgever:
Vaneenoo, Wingene (B)
 
Hoofdaannemer:
Vaneenoo, Wingene (B)
 
Staalbouwer:
-
 
Architect:
Architectenbureau Naert (B)
 
Studiebureau:
Studiebureau Abicon (B)
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Peter Verplancke