Kantoorgebouw Zwevezele

Verbouwing loods tot kantoren en sociale lokalen

Project ingediend door Hugo Koch Architecten

Gezien de nood aan bijkomende kantoorruimte en nieuwe sociale lokalen wordt een loods die aansluit met het bestaande kantoorgedeelte deels verbouwd tot kantoren (op de verdieping) en sociale lokalen (op de gelijkvloerse verdieping).

Omwille van de brandveiligheid, akoestische en energetische redenen wordt de nieuwe constructie opgevat als een box in box.

Alleen de bestaande gevelpanelen aan de blinde zuidgevel worden vervangen omwille van de ramen die nu geplaatst worden. Beide bestaande poortopeningen worden behouden en dienen als inham voor toegang en terrassen. Langs de zuidgevel is een transparante, thermisch verzinkte staalconstructie geplaatst die zowel dient voor noodevacuatie als voor de vaste zonnewering en als drager voor een groenscherm.

Gezien het bedrijf zelf producent is van staalproducten is hiermee rekening gehouden zowel bij de keuze van de draagconstructie binnen als bij de keuze van de gevelopbouw.

Op de versterkte, bestaande betonplaat is een lichte, door het bedrijf zelf ter plaatse geproduceerde, verzinkte steelframe-constructie gemonteerd. Deze bestaat uit koud geplooide C-profielen zowel voor liggers als voor kolommen.

Het geheel van de binnen constructie is ingekleed in de stijlwanden en de valse zoldering.

De zuidgevel is bekleed met sandwichplaten bevestigd op horizontale, koudgewalste, verzinkte gordingprofielen waaraan ook het schrijnwerk is bevestigd.

De buitenstructuur is opgebouwd uit lichte profielen en standaard verzinkte vloerroosters net zoals de vluchttrappen. Onderaan de buitenste rij kolommen zijn ronde bakken voorzien die zowel dienen als stootblok ter bescherming van de kolommen en ook als bloembakken voor de klimplanten die zich met de tijd over de volledige gevel zullen verspreiden dank zij de thermisch verzinkte wapeningsnetten op de verdieping. In die netten zijn grote openingen voorzien om een blijvende doorkijk naar de omgeving te verzekeren.

De draagconstructie van het binnendeel is vervaardigd op basis van koud geplooid, verzinkt bandstaal. Hier zijn geen bijkomende beschermmaatregelen vereist.

De buitenstructuur is warmbad verzinkt en bestemd om grotendeel overgroeid te worden door klimplanten. Hier is dan ook geen bijkomende afwerking vereist.

OPDRACHTGEVER:
Joris Ide NV (B)  
 
HOOFDAANNEMER:
 
 
STAALBOUWER:
De Wandeler NV (B) 
 
ARCHITECT:
Hugo Koch Architecten BV (B)
 
STUDIEBUREAU:
Abicon NV (B) 
 
BOUWTIJD:
2020 
 
FOTOGRAAF:
Michael Koch