Kantoorgebouw Manhay

Kantoren op industriële site in Manhay

Project ingediend door Hugo Koch Architecten

Vlakbij Baraque de Fraiture, in het hart van de Ardennen, bevindt zich een industriële site waar een nieuw kantoorgebouw is opgericht ter vervanging van verouderde kantoren die zich in een loods bevonden.

De nieuwe kantoren zijn ingeplant op een plaats van waaruit een goed overzicht over de site mogelijk is. Vandaar de noodzaak om voldoende beglaasde oppervlakte rondom het gebouw te hebben. Dit heeft dan ook als gevolg dat de nodige vaste zonnewering moet voorzien worden tegen oververhitting.

Het gebouw bestaat uit twee niveaus waarbij het bovenste niveau aan de twee bezonde zijden in overkraging hangt boven de gelijkvloerse verdieping. Zo wordt enerzijds voor schaduw gezorgd en beantwoordt de grotere oppervlakte van de verdieping aan de eisen van het programma.

Aan de buitenzijde werd een thermisch verzinkte structuur geplaatst om de zonneweringslamellen voor het verdiepingsgedeelte te dragen.

De schuine opstelling van de kolommen maken circulatieruimte vrij op de begane grond en geven het gebouw een extroverte uitstraling.

Voor de lamellen van de zonnewering zijn verzinkte Z-200 gordingprofielen gebruikt die zo zijn geplaatst dat er nog voldoende licht binnen komt maar geen zon. Gezien de locatie van de lamellen, was verzinken de meest duurzame oplossing.

De schuine kolommen zijn eveneens verzinkt en bovendien, om esthetische redenen, voorzien van een coating die qua uitzicht aansluit met het verzinkt staal.

OPDRACHTGEVER:
Joris Ide NV (B) 
 
HOOFDAANNEMER:
Mathieu Gijbels NV (B)  
 
STAALBOUWER:
Mathieu Gijbels NV (B) 
 
ARCHITECT:
Hugo Koch Architecten BV (B)
 
STUDIEBUREAU:
Mathieu Gijbels NV (B) 
 
BOUWTIJD:
2022
 
FOTOGRAAF:
Michael Koch