Jos Vaessen Talent Academy

Een gecombineerd renovatie-nieuwbouwproject van 2400 m2

De drijvende kracht binnen de raad van beheer was dhr. Jos Vaessen. Het bestaande jeugdcomplex uit 2002 (dat wij ook hebben ontworpen) omvatte enkel een gelijkvloerse verdieping met kleedkamers, een cafetaria en een conciërgewoning. Om de jeugdwerking verder te professionaliseren, werd beslist deze ook fysiek volledig van het stadion af te scheiden en het complex verder uit te bouwen. Dit kreeg er een bouwlaag bij en werd volledig herschikt met het oog op maximale functionaliteit. De ‘Jos Vaessen Talent Academy’ leidt om en bij de 220 spelers op. De accommodaties op de vernieuwde benedenverdieping werden volledig op de jeugdspelers afgestemd: kleedkamers, studieruimten, verzorging- en vergaderruimtes. Met stalen trapconstructies aan beide kanten aan de buitenkant van het gebouw en met een lift in het gebouw, zijn de ruimtes op de verdieping met de ruime cafetaria, kantoren, spreeklokalen en een conciërgewoning bereikbaar. De verdieping is bedoeld voor de supporters, de medewerkers en de ouders van de spelers. Opvallend zijn de langs beide zijden grote glaspartijen en ruime terrasoppervlaktes bij de cafetaria met zicht op de voetbalvelden aan beide kanten van het gebouw.
Dhr. Vaessen wilde een gebouw in stevige duurzame materialen en technische installaties die aan de laatste hedendaagse normen beantwoorden. Omwille van de beperkte draagkracht van de grond werd de verdieping met lichte materialen uitgevoerd. Met het oog op de stabiliteit van de nieuwe constructie werd de bestaande dakbedekking afgenomen. Voor de opbouw moest rekening worden gehouden met de bestaande structuren en overspanningen. Er moesten bijkomende funderingswerken worden uitgevoerd. Er werd gekozen voor een staalstructuur in de cafetaria en muren in cellenbeton in de overige ruimten. De draagstructuur van het dak is uitgevoerd in geprofileerde metaalplaten. De gevelmaterialen zijn uitgevoerd in sierpleister, zink rond de ramen die uit de gevels steken en platen in de kleur van KRC Genk. De terrassen en de trappen zijn uitgevoerd in metaalconstructies van verzinkt staal. Ze zijn afgewerkt met roosters in dezelfde materialen.
Het complex werd in 2013 voorlopig opgeleverd en in gebruik genomen. Bij de definitieve oplevering in december 2014 stelde ik vast dat het gebouw met zorg wordt onderhouden en vernam ik van de mensen die het gebouw dagelijks gebruiken dat zij zijn erg enthousiast zijn over hun nieuwe accommodatie.

Opdrachtgever:
KRC Genk, Genk (B)
 
Hoofdaannemer:
Algemene Ondernemingen Hermans & Co, Lanaken
 
Staalbouwer:
MKM Metaalwerken, Kinrooi / Jacky Aegten, Bree (B)
 
Architect:
Architectenbureau Vanthoor bvba, Genk (B)
 
Studiebureau:
Studiebureau Jean Urlings, Dilsen-Stokkem (B)
 
Bouwtijd:
december 2014
 
Fotograaf:
Architectenbureau Vanthoor