Joolz HQ

In juni 2015 won Space Encounters de pitch om het nieuwe hoofkantoor van Joolz te ontwerpen in een voormalige machinefabriek in een opkomende buurt in Amsterdam Noord. 

De fabrikant en ontwerper van ergonomische kinderwagens valt op door een sterke ideologische agenda op het gebied van verantwoord ondernemen. Sleutelwoord van het nieuwe ontwerp is daarom positive design, hun kernwaarde.

Het nieuwe Joolz hoofdkantoor is gevestigd in een bestaand industrieel pand dat bestaat uit een grote lichte fabriekshal met daarnaast een generiek kantoorpand. Het is overduidelijk waar de kwaliteit en het karakter zich bevinden, maar helaas werd de hal in de originele situatie afgesloten van de straat. Om deze disbalans op te heffen zijn alle wanden op de begane grond verwijderd, waardoor er één grote ruimte ontstaat en de hal zichtbaar wordt voor voorbijgangers. Om resterende associaties met middelmatigheid te elimineren zijn er grote openingen in de gevel gemaakt en zijn er gekantelde ramen geplaatst om de transparantie op de begane grond te verhogen.

Maar de belangrijkste ingreep zijn drie overdadige tuinen, gevuld met bomen, planten, vogels en vissen. De tuinen zijn een extrusie van de bestaande daklichten en echoën de schaal en logica van wat er al was. De tuinen zijn een prettige achtergrond voor de dagelijkse kantoorroutine en dragen de ideologie van Joolz uit: positive design. Daarnaast verbeteren ze het binnenklimaat en voorzien ze de werknemers van Joolz van de mogelijkheid om eens een wat meer exotische werkplek uit te kiezen.

Om de kasprofielen een uitstraling te geven die past bij de gemêleerdheid van de begroeiing, koos Space Encounters voor thermisch verzinkt staal. De nuanceverschillen van het staal resoneren mooi met het rijke groene palet, en reflecteren daarnaast ook veel licht waardoor er een levendige en lichte ruimte onstaat.

Opdrachtgever:
Milk Design, Amsterdam (NL)
 
Hoofdaannemer:
Barten, Houten (NL)
 
Groenleverancier:
GrownDownTown, Amsterdam (NL)
 
Staalbouwer:
Constructiebureau Verlaan Term, Mijdrecht (NL) 
 
Architect:
Space Encounters, Amsterdam (NL)
 
Studiebureau:
Van Rossum, Amsterdam (NL) 
 
Bouwtijd:
2016
 
Fotograaf:
Jordi Huisman / Space Encounters