Jeugdgebouw Malle

Huisvesting voor verschillende jeugdverenigingen

Dit gebouw huisvest de verschillende jeugdverenigingen van de gemeente Malle en bevindt zich in het centrum van de gemeente. Het is het eerste onderdeel van een nieuw Masterplan voor de ontwikkeling van het dorpscentrum.
Het gebouw is zeer helder opgebouwd en bestaat uit 2 evenwijdige bouwvolumes waarin de verschillende jeugdlokalen zijn ondergebracht. Deze 2 compacte zijvleugels zijn uitgevoerd in metselwerk en hebben een robuust karakter dat aansluit bij de functie van het gebouw. Door ritmering van de ramen en gevels wordt variatie en verfijning toegevoegd.
De ruimte tussen de beide zijvleugels wordt overdekt met een centrale luifel die zorgt voor een grote overdekte speelruimte tussen de lokalen. De dakstructuur wordt ondersteund door een metalen verzinkte draagstructuur die gedragen wordt door 8 kolommen aan weerszijden.
Deze kolomen dragen de dakspanten, maar dienen tegelijk als structuur voor de lange passerelle die aan elke zijde van het gebouw de lokalen op de eerste verdieping bedient.
Centraal komen de 2 passerellen samen op een verbreed bordes waar de 2 trappen toekomen die de bovenverdieping verbinden met het overdekte speelplein beneden.
an weerszijde van deze speelplaats zorgen grote metalen poorten (met verzinkte roosters) voor de afsluiting van het gebouw.
Het geheel van kolommen, dakspanten, passerelle, leuningen, trappen en poorten is integraal uitgevoerd in verzinkt staal. Tesamen vormen zij één geïntegreerde structuur die door zijn materiaalgebruik en elegantie een contrast vormt met de robuuste zijvleugels in baksteen.
De binnengevels van de lokalen zijn afgewerkt met een houten gevelbekleding in lariks wardoor de binnenzijde van het gebouw een warme sfeer krijgt die aansluit bij de leefwereld van de vele kinderen die hierin samenkomen, spelen en ravotten.. 
Het gebruik van thermisch verzinkt staal werd in dit project bewust gekozen voor zijn duurzame karakter. Het combineert elegantie met kracht, het blijft onderhoudsvrij en geeft uiting aan het dynamische karakter van dit jeugd(ig) gebouw.

Opdrachtgever:
Gemeentebestuur Malle (B)
 
Hoofdaannemer:
Van Roey Projects (B)
 
Staalbouwer:
-
 
Architect:
Stramien cvba – Antwerpen (B)
 
Studiebureau:
-
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Stramien