Jachttuigerij M. de Groot

Uitbreiding bedrijfshal met een nieuwe showroom en kantoren

Het plan voor jachttuigagebedrijf M. de Groot in Stavoren betreft een uitbreiding aan de bestaande bedrijfshal met daarin: de werkplaats, het oude kantoor, showroom en productieafdeling. De opdrachtgever wenste een uitbreiding met daarin een nieuwe showroom, enkele kantoren, overlegplekken en ontvangstbalie.

Het kantoor moest representatief zijn en een nautische uitstraling krijgen. Op de begane grond is de showroom en ontvangst gemaakt. Op de verdieping zijn de kantoren en de overlegplekken gemaakt met vensters die veel uitzicht bieden over het nabijgelegen IJsselmeer en zijn zeilende jachten.
Het gebouw heeft een blauwe, horizontale, aluminium beplating wat een verwijzing is naar het nautische aspect. De kozijnen zijn omkaderd met wit gezet aluminium om het panoramische uitzicht te accentueren. De dakranden zijn gemaakt van stalen thermisch verzinkte UNP 400 profielen zowel de dakrand als de entreeluifel. Het dakoverstek en de entree geven het gebouw een expressief accent en een warme en royale binnenkomst. De verzinkte grijze kleur van de UNP past goed bij de zilveren beplating van de bestaande bedijrfshal en in de rest van het kleurenpallet. De dakrand en luifel blijven onderhoudsvrijf en zijn niet weersgevoelig voor de invloeden van de nabijgelegen zee en IJsselmeer en daarmee duurzaam voor de toekomst.

Opdrachtgever
M. de Groot, Stavoren (NL)
Hoofdaannemer
Agricola Bouw 75, Warns (NL)
Staalbouwer
Bakker Workum Konstruktiewerken, Workum (NL)
Architect
Penta Architecten, Harlingen (NL)
Studiebureau
Meijer Joustra, Heerenveen (NL)
Bouwtijd
-
Fotograaf
Hylke E. Zijlstra