Innovatoren Venlo

Innovatoren – een toren als symbool van innovatie

De naam zegt het al. Innovatie is waar het om draait bij dit uniek en meesterlijk staaltje vakwerk. De Innovatoren is niet alleen bijzonder vanwege de vormgeving en zijn hoogte van 70 meter, het gebouw is ook nog eens een schoolvoorbeeld van innovatie en duurzaamheid.
In concreto wordt de InnovaToren een plek waar zowel onderwijs, onderzoeksinstellingen als innovatieve en/of zich op duurzaamheid richtende bedrijven een inspirerende omgeving kunnen vinden, maar eerst zal het gebouw een essentiële rol spelen voor de Floriade 2012. Noord-Limburg krijgt vanaf april 2012 meer dan twee miljoen mensen over de vloer voor deze wereldlandbouwexpositie.
De toren heeft een aangebouwd stukje “laagbouw”, dat is het atrium. Tijdens de Floriade heeft het de functie van ingang. Duizenden mensen lopen er dan dagelijks doorheen, op weg naar de tentoonstelling. Na de expo is het glazen gebouw in gebruikt als multifunctionele ruimte voor huurders en derden.

De Innovatoren van architect Jo Coenen is niet zomaar een kantoorkolos van 70 meter hoog en tien verdiepingen. Het gebouw is innovatief en een voorbeeld van Cradle to cradle, een manier van produceren waarbij geen afval meer bestaat.
Enkele voorbeelden:
- aan het einde van de levenscyclus wordt het gebouw niet gesloopt, maar uit elkaar gehaald, waarbij o.m. de volledige verzinkte staalconstructie hergebruikt kan worden.
- de vloeren zijn hol en daar komen de installaties in te liggen, ze zijn bij problemen makkelijk bereikbaar en bij vernieuwing ook makkelijk te verwijderen.

De Innovatoren gebruikt 20 tot 25 procent minder energie dan een traditioneel gebouw. Zo beschikt het onder meer over een zogeheten zonneschoorsteen in de zuidgevel. Door de opwarming van de lucht in de zonneschoorsteen trekt lucht, onder meer met behulp van de holle vloeren, omhoog. Daardoor kan een groot deel van de zomer de lucht ververst worden zonder ventilatoren.
Opvallend is verder het luchtkussendak van het atrium, door de luchtkussentjes vol of leeg te maken in combinatie met de bladerprint op de folie, regel je de zonwering.

Bij de Innovatoren werd een zes verdieping hoge thermisch verzinkte staalconstructie gehesen op de tien verdiepingen van de betonconstructie van de nieuwbouw. Vanwege de veiligheid en snelheid werd ervoor gekozen om de thermisch verzinkte staalconstructie, compleet afgewerkt met gevelbeplating, vloeren, binnenwanden, plafonds en dakbedekking, naast het gebouw op een maaiveld te bouwen en pas daarna omhoog te hijsen.

De Innovatoren is een uitzonderlijk mooi project voor Limburg, voor Nederland en wellicht zelfs voor gans Europa!

Opdrachtgever:
Provincie LImburg (NL)
 
Hoofdaannemer:
Koninklijke BAM groep regio Eindhoven (NL)
 
Staalbouwer:
Koppes Groep (NL)
 
Architect:
Jo Coenen & Co Architekten - SATIJN plus Architecten (NL)
 
Studiebureau:
Adviesbureau Tielemans (NL)
 
Bouwtijd:
december 2010 - februari 2012
 
Fotograaf:
-