IKC Acaciahof Stadskanaal

Nieuwbouw Integraal Kindcentrum Acaciahof.

In een groene woonwijk in Stadskanaal lagen voorheen twee basisscholen uit de zeventiger jaren. Deze mooie plek werd gekozen om een IKC te vormen, samen met nog een derde basisschool en een peuterspeelzaal. IKC Acaciahof wil een stimulerende leeromgeving creëren voor de kinderen, waarin ze zich thuis voelen en ontmoeten kunnen wanneer ze daar behoefte aan hebben, zowel binnen als buiten. Naar buiten toe zoekt het gebouw aansluiting met de omgeving door de ter plaatse aanwezige jaren 70 architectuur te mengen met de in Groningen veelal aanwezige Amsterdamse school.

Het programma is in een symmetrische opbouw weggezet en plooit zich in een vlindervorm naar de situatie. De peuterspeelzaal heeft een eigen wereld met een directe interne link naar het gemeenschappelijke gebied met aula en speellokaal. Dit bevordert het gezamenlijke gebruik en ontmoetingen als voorbereiding op de basisschool tijd. De beide scholen liggen links en rechts van dit gezamenlijke gebied, de structuur is zodanig dat de scholen op den duur kunnen vergroeien.

De schoolstructuur bestaat uit lokalen langs een brede middengang, het leerplein, waarbij brede schuifdeuren een grote, open verbinding kunnen maken met dit leerplein.

Thermisch verzinkte elementen

Alle niet-inspecteerbare constructiedelen en verbindingen zijn thermisch verzinkt uitgevoerd. In grote lijnen, de hoofddraagconstructie en alle hulpstaal. Ook alle lateien zijn thermisch verzinkt en gecoat.

Technische aspecten

De structuur van de school wordt door een hybride constructie van kalkzandstenen draagmuren met stalen gordingen en geïsoleerde dakplaten gevormd. Het middendeel bestaat volledig uit een staalconstructie. 

Redenen verzinkt staal

Wij hebben dit als bescherming en conservering van het staal gekozen. Dit is ons inziens de meest betrouwbare en kwalitatief beste manier.

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:
Scholengroep Opron / Stichting Peuterwerk / Gemeente Stadskanaal / Scholengroep Perspectief (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Bruining, Stadskanaal (NL)
 
STAALBOUWER:
DJK Zuidbroek, Zuidbroek (NL)
 
ARCHITECT:
Duoplan Doetinchem architecten, Doetinchem (NL)
 
STUDIEBUREAU:
Wiggers Ingenieursbureau, Varsseveld (NL)
 
BOUWTIJD:
2018
 
FOTOGRAAF:
Stijn Bollaert