Huis Cats

Een lichtgewicht staalconstructie op een eenvoudige kantoorbungalow

Vanuit een besef dat naast de schaarste van fossiele brandstof ook de grondschaarste in Nederland evident is, is Archipelontwerpers al jaren een groot voorstander van dubbelgrondgebruik en het stapelen van functies. Duurzaamheid zou je kunnen omschrijven als een strategie van stapelen en comprimeren. Het gaat zowel om stapelen van kennis en ruimte ( luchtgebonden bouwen), als om het comprimeren van die kennis en ruimte in compacte ‘ontwerpen’. Dit zijn de randvoorwaarden voor de ontwikkeling van lichtgewicht, duurzame prefab componenten (IFD). Vanuit deze optiek is aan huis Cats in Bergen op Zoom gewerkt.

Het huis in ontstaan door een lichtgewicht staal constructie te plaatsen op een eenvoudige kantoorbungalow. Lichtgewicht betekent hier letterlijk lichtgewicht en tot de laatste kilo, daar de bestaande fundering nauwelijks extra gewicht kon opvangen. Om gewicht te sparen en om het uitzicht te benutten is de open living op de verdieping gesitueerd en bevinden de slaapkamers, hal en berging zich op de begane grond.
Gezien het gegeven dat aan de achterkant van het huis de tuin smal is, zodat er buiten weinig privacy is, heeft de woonverdieping een ruim terras gekregen en is er op het dak een tweede buitenruimte gemaakt. Vanaf deze buitenkamer heeft men een wijds uitzicht op een historische molen en op de sportvelden (in tegenstelling tot op de begane grond).
De materiaal behandeling is sober en puur: een verzinkte staalconstructie in het zicht die buiten tevens dienst doet als zonwering en pergola, aluminium gevels en een houten terras. Binnen de staalbetonvloer en het stalen plafond in zicht.
Het toegevoegde volume is in essentie een eenvoudige “doos”, de transformatie is evident. Door de plaatsing van de doos, de ontsluiting en oriëntatie is er een grote gedifferentieerde ruimtelijkheid ontstaan.

Opdrachtgever:
Fam. Cats, Bergen-op-Zoom (NL)
 
Hoofdaannemer:
Bouwbedrijf Goldewijk
 
Staalbouwer:
-
 
Architect:
Archipel Ontwerpers
 
Studiebureau:
Ingenieursbureau Zonneveld
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Peter Slaets – 2voor5