Mobile student housing terminal HUB_01

Een mobiele studentenhuisvesting die bestaat uit een centrale hub waaraan flexibele mobiele units kunnen worden gelinkt

 

De HUB_01 is een mobiele studentenhuisvesting die bestaat uit een centrale hub waaraan flexibele mobiele units kunnen worden gelinkt.

De units zijn volledig verschillend. Afhankelijk van budget en persoonlijkheid kan de student mee het design van zijn eigen studio of kamer bepalen. Oppervlakte, materialen en gebruik kunnen variëren. Het is de bedoeling om studenten de mogelijkheid te geven om hun eigen kamer mee te nemen naar andere locaties om daar in te pluggen in een centrale terminal. Deze dienstenkern bevat sanitair, een open keuken en een grote transparante polyvalente leefruimte. Ze is opgebouwd uit 6 koppelbare modules met de afmetingen van een standaard container, om makkelijk op een vrachtwagen te kunnen laden.

De HUB is ontworpen met het oog op multifunctionele inzetbaarheid. Nu wordt het geheel als studentenkamers gebruikt, maar het zou ook functioneren als tuinpaviljoen, vluchtelingenwoningen, stand op festivals,...

De centrale HUB bestaat uit 6 koppelbare modules met de afmetingen van een standaard container. De structuur ervan is volledig uit staal vervaardigd. De centrale terminal kan makkelijk gedemonteerd worden. De diverse aankoppelbare units zijn in basis standaard zeecontainers (lengte 40 ft, 20 ft en 10ft), in functie van de mobiliteit. De vloer van elke module van de HUB is opgebouwd uit een kader van vakwerkliggers. Op die manier kan de volledige HUB enkel op de regelbare consoles gedragen worden. De overspanning bedraagt 6 meter. Bovendien kan de holle ruimte onder de vloerafwerking dienen als ruimte voor het verloop van diverse technieken (verwarming, elektra). De vakwerkligger is samengesteld uit stalen kokers, verbonden door middel van laswerk. De dragende structuur ter hoogte van de gevel bestaat per zijde uit 2 kokers 120/120/8. Deze ondersteunen de dakconstructie en worden gedragen door de vakwerkliggers. Aan de buitenzijde van deze dragende structuur werd een tweede layer voorzien, bestaande uit kokers 50/50/5 en L-profielen waar het glas op verlijmd werd. De dakstructuur is samengesteld uit 2 U-profielen telkens van kolom naar kolom. TRer hoogte van de inkomdeuren is een zwevende stalen trap uitgevoerd, die met trekkers aan de structuur van de HUB bevestigd is.

Aangezien de verschillende segmenten van de HUB ontkoppeld kunnen zijn, werden zowat alle stalen elementen thermisch verzinkt. Wanneer de elementen afzonderlijk vervoerd of opgeslagen worden, kunnen zij blootgesteld zijn aan weer en wind. Bovendien moeten deze delen (zeker bij transport) een zekere duurzaamheid hebben en tegen een stootje kunnen. De thermisch verzinkte elementen die zichtbaar blijven werden afgewerkt met een zwarte laklaag.

Opdrachtgever:
vzw KATHO (Vives), Kortrijk (B)
 
Hoofdaannemer:

 
Staalbouwer:
Lionel Steelandt, Moorsele (B), NMC Works, Lendelede (B)
 
Architect:
dmvA Architecten, Mechelen (B), A3 ontwerpburo, Bellegem (B)
 
Studiebureau:
Studiebureel Van Steelandt, Torhout (B)
 
Bouwtijd:
oktober 2012
 
Fotograaf:
Mick Couwenbergh / dmvA