Hotel Zoku

Transformatie Metropoolgebouw tot ZOKU Hotel.

De eerste Zoku is in mei 2016 geopend in hartje Amsterdam. Het nieuwe ‘work-meetsplay’ hotel concept is gecreëerd voor de mondiale nomaden, voor wie werken een essentieel onderdeel van het leven is.

Zoku heeft een nieuwe categorie gecreëerd binnen de hotelindustrie; een hybride tussen een thuis en werkplek welke ook geschikt is voor een langer verblijf. Een omgeving met de services van een hotel en de sociale componenten van een bruisende stad. De kamer, ook wel Zoku Loft genoemd, is veel meer dan alleen een hotelkamer. Het is een zogenaamd ruimtelijk micro-appartement van 25m2. De loft heeft alle functies en behoeften van deze nomaden op intelligente wijze geïdentificeerd, ontworpen en gepositioneerd.

Op de eerste vijf verdiepingen bevinden zich de lofts variërend van 24m2 tot 46m2. Iedere loft beschikt over een badkamer, keuken en opbergruimte. In plaats van het bed, is het focuspunt van iedere loft het woongedeelte met een eettafel en bank.

De traditionele lobby heeft plaats gemaakt voor een interactieve en sociale ruimte waar gasten kunnen werken, elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen eten of koken. Deze gezamenlijke ruimte bevindt zich op de zesde verdieping en biedt door de doorlopende verdiepingshoge ramen een rijkdom aan natuurlijk daglicht.

Op het dak van het gebouw bevindt zich de toegangshal van het hotel: een kas uit verzinkt staal, omringd en gevuld met eetbaar groen. Mulderblauw heeft deze kas samen met een kassenbouwer uitgewerkt met karakteristieke kassenbouw-details. Hierdoor krijgt de gast het gevoel met zijn voeten in de klei van het Westland te staan, maar dan met panoramisch uitzicht op Koninklijk Theater Carré en het Rijksmuseum.

 

Opdrachtgever:
Zoku and beyond, Amsterdam (NL)

Hoofdaannemer:
Kondor Wessels, Amsterdam (NL)

Staalbouwer:
Metaalsluis, Genemuiden (NL)

Architect:
Mulderblauw architecten, Zoeterwoude (NL)
Concrete, Amsterdam (NL)
De Dakdokters, Amsterdam (NL)

Kasconstructie:
Maurice Kassenbouw, Horst (NL)

Bouwtijd: 
2016

Fotograaf: 
Ewout Huibers in opdracht van Zoku en Concrete