Hotel Nassau Breda

Met zink muziek spelen door afwisselende maatstrepen.

In het centrum van Breda is een voormalig Zuster Franciscanessen Klooster getransformeerd naar een design hotel.Het monumentale complex is opgebouwd uit vijf rijksmonumenten, daarvan stammen er drie uit de 16e eeuw en de Kapel en het Klooster zijn gebouwd in 1903. De bouwkundige opgave betrof voor 70%  restauratie en voor 30% nieuwbouw. Het programma bestaat uit 95 hotelkamers, restaurant en ontbijtzaal, diversen salons en bars, verschillende vergaderzalen, fitness en een grote evenementenzaal in de Kapel.

Bij de restauratievisie is de zelfstandige identiteit van de vijf monumenten leidend geweest en hebben we de gebouwen enerzijds fysiek losgeknipt door de oorspronkelijke kleurstelling en materialisatie te respecteren. Anderzijds is er een nieuwe routing langs en door de oude bouwmuren gemaakt, zodat er licht en lucht wordt ervaren en een veilige routing is gemaakt naar de lift- en trappenhuizen in het hotel.

Voor de  grote nieuwbouw is aan de achterzijde een in baksteen gemetseld pakhuis ontworpen met 30 kamers.

 

Zink als bindmiddel

Tevens hadden we een opgave om op tal van plekken kleine en grotere bouwkundige toevoegingen en verbindingen te maken. De nieuwe ingrepen mochten duidelijk leesbaar zijn, waardoor de  21e eeuwse toevoegingen in staal, glas en zink zijn gematerialiseerd. Omdat we te maken hadden met allerlei verschillende maatvoeringen tussen en tegen de oude gebouwen hebben we de drie gangbare felsbanen afwisselend gebruikt, met een werkende breedte van 600, 430, 265 mm met een enkele felsverbinding. Hierdoor ontstaat er een slank verticaal lijnen  patroon, als ritmische maatstrepen, op de gevelvlakken en geveldelen.

Zink is daarbij een fraai materiaal omdat het patina van het grijze zink mooi veroudert tussen de verschillende verbleekte kleuren en gevel afwerkingen van de oude gebouwen.

Een opsomming waar het zink is toegepast in het hotel:

Restaurant, orangerie, lichtkoepels, trappenhuis, hotelsuite op plat dak, hangende bruidssuite, lift gevel, boeiboorden, dakkapellen.

Met deze nieuwe hotel bestemming hebben de monumentale panden weer een nieuw leven gekregen. 

Opdrachtgever:
designhotel Nieuwstraat Breda, Veghel (NL)
 
Hoofdaannemer:
Bouwbedrijf van de Ven, Veghel (NL)
 
Staalbouwer:
Van de Kimmenade, Helmond (NL)
 
Architect:
C5 Architecten, Breda (NL)
 
Studiebureau:
Bouw- Adviesbureau Van der Zanden, Helmond (NL) 
 
Bouwtijd:
2016
 
Fotograaf:
Joseph Briaire (foto 2,3)
Rob van Esch (foto 1,4,,5,6,7,8,9)
C5 Architecten: overige foto's