Hopmonument

Permanente sculptuur op het pittoreske dorpsplein van Meldert als ode aan de hopteelt.

Op de omtrek van de aarde komen begin en einde samen' is een knipoog naar een uitspraak van de Griekse wijsgeer Heraclitus en de slagzin die kunstenaar Jean Bernard Koeman koos voor de permanente sculptuur op het pittoreske dorpsplein van Meldert. 

Het is zijn po√ętische ode aan de cyclische levensloop van de Hop, jarenlang geteeld in de regio, die nu grotendeels in de verbeelding verder leeft.

Het Hopmonument verbindt de lokale symboliek van de Hop met een groter geheel: ook het dorpsplein van Meldert is een plek waar begin en einde samenkomen.

Het werk van Koeman gaat uit van de klassieke hop-beplantingsstructuur van staken en diagonalen. 16 hopplanten groeien vijf meter de hoogte in op een wiskundig grid, dat vorm krijgt door de zinsnede die bovenop de sculptuur staat. In de komende zomers wordt de sculptuur een groene silovorm van bladeren, waar het publiek in zal kunnen schuilen. In de winter, als de hopplanten gekort zijn, toont de structuur zich opnieuw, mooi uitgelicht als een lijntekening in de ruimte.

Het hopmonument is een constructie van 5,5m hoog en een diameter van 6m en bestaat uit stalen kokers die aan elkaar worden verbonden met boutverbindingen. Het bestaat uit 5 ringen met verschillende diameter, binnenin zorgt een vakwerk voor voldoende stabiliteit.

Vroeger werden er reeds enkele hopmonumenten geplaatst op het kerkplein uit hout, maar omwille van het vergankelijke karakter van dit materiaal werd dit maal voor staal gekozen. In diezelfde gedachtegang werd er ook voor gekozen om het staal thermisch te verzinken.

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:
Stad Aalst (B)
 
HOOFDAANNEMER:
 
 
STAALBOUWER:
Moker, Boom (B)
 
KUNSTENAAR:
Jean Bernard Koeman, Aalst (B)
 
STUDIEBUREAU:
 
 
BOUWTIJD:
2018
 
FOTOGRAAF:
Moker bvba/ Jean Bernard Koeman