Holland Pavilion op EXPO Milaan 2015

The World EXPO, de wereldbekende tentoonstelling die elke 5 jaar op een andere locatie plaatsvindt, stond in 2015 in Milaan. 

Dit keer was het thema van de EXPO “Feeding the Planet, Energy for life”. Maar liefst 140 landen tonen er hun innovaties op het gebied van gezonde, veilige en voldoende voeding. Natuurlijk ontbreekt Nederland hierbij niet in het rijtje aangezien we koploper in de wereld zijn op het gebied van kennis en innovatie in de foodsector.

EdenParks, onderdeel van Smiemans Projecten, had de eer om het Nederlandse glaspaviljoen te bouwen, aangezien zij de expertise hebben op het gebied van publiekstoegankelijke gebouwen. Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor het afbouwen en verplaatsen van het paviljoen naar een nader te bepalen bestemming.

De Stichting Holland World EXPO Milano 2015 koos voor de toepassing van deze glasconstructie vanwege de snelheid van het realiseren en de gunstige prijs. Verder is er de referentie met de glastuinbouw, wat voor Nederland een belangrijke pijler is.  Het Nederlandse bedrijfsleven en voeding gerelateerde organisaties hielden in de kas presentaties, bijeenkomsten en diners in het paviljoen.

Belangrijk was de temperatuur binnen het te bouwen paviljoen. Het mag er niet te warm worden en dat midden in de zomer in Milaan. Met diverse technieken zoals onder andere speciale polycarbonaat platen, warmtewerend glas en een geavanceerd koelsysteem zijn we erin geslaagd zoveel mogelijk een aangenaam klimaat te regelen.

Opdrachtgever:
Stichting Wereld Expo Milaan (I)

Hoofdaannemer:
Smiemans Projecten, Kwintsheul (NL)
 
Staalbouwer:
Duijnisveld Kasconstructies, Poeldijk (NL)
 
Architect:
Totems Architecture, Amsterdam (NL)
 
Studiebureau:
Alcomtek, Maassluis (NL)
 
Bouwtijd:
september 2015
 
Fotograaf:
Smiemans Projecten, Maité Thijssen