Hof van Sevenhuijsen

Een groot  gesloten stedelijk bouwblok met sociale huurappartementen op een bedrijvenplint

De andere zijde van het bouwblok met koop-eengezinswoningen  ligt in de luwte van appartementenblok en grenst aan de woonwijk slachthuisbuurt.  Parkeren is opgelost in twee lagen op slechts de helft van het binnenterrein. Een bergingenstrook tegen de grage aan zorgt voor een trapsgewijs aflopen van daktuin naar volle grond. Speciaal ontworpen patio-kopwoningen in de dwarsstraten maken de overgang van eengezins- naar appartementen. De drie appartementenportieken zijn afleesbaar door wisselende hoogte en twee tonen metselwerk.

De lange wand wordt verder interessant gemaakt door een grote variatie aan woningtypes met bijbehorende buitenruimtes. Grote plasticiteit wordt bereikt door drie gevelposities en een gecontroleerde mix van Hollandse, Franse en Italiaanse balkonoplossingen met verspringende betonbelijningen. Het beeld is verder verrijkt met 1 strekkende kilometer stoere balkonhekken van ontwerper Ineke Hans, die speciaal voor dit project zijn ontworpen. Het zijn gestileerde bladeren in 5 verschillende types. Door telkens een andere ritme te maken met de 5 stengels ontstaat er een wisselend beeld die pas in 2de instantie zichtbaar wordt. De balkons zijn van binnen vlak zodat je zoveel mogelijk ruimte voor de bewoners behoudt. Aan de straatkant zijn de 5 uitstekende bladvormen bevestigd. Dit werkt heel speels en decoratief maar zorgt tevens voor minder inkijk, voor wat extra privacy. De hoekige beeldtaal komt voort uit de productiemethode: lasersnijden en vouwen met kokers.

De elementen zijn dusdanig fors uitgevoerd dat ze ieder voor zich aan de doorvaleisen voldoen en het lijkt dan ook alsof ze uit het beton groeien.  Deze vormgeving -die goed aansluit bij de robuuste architectuur- komt overal terug: van balkon het tot en met de speedgates naar de garages.

De hekken zijn thermisch verzinkt volgens het hoogwaardige procedé dat VMG standaard toepast. Vervolgens zijn de hekken gecoat met een 2-laags coatingsysteem (totale minimale gemiddelde laagdikte 120 micron). De uiteindelijke finish is een minerale coating van van Dupont Alesta.  Het bijzondere aan het dit project is dat zowel de kozijn als de balkonhekken in een speciaal ontwikkeld kleurenschema zijn verduurzaamd. Dit laat de elementen fraai met elkaar versmelten tot een luxe entree van Haarlem. Deze hoogwaardige verduurzaming, thermisch verzinken en coaten was een vereiste van de opdrachtgever omdat zij zolang mogelijk onderhoudsvrije hekken willen hebben.

Al met al is een rijke, ambachtelijk ontworpen, symmetrische woonmachine ontstaan, met zichtbaar programma, dus zonder modieuze willekeur, maar met strategisch aangebracht reliëf en ornament.

Opdrachtgever:
Ymere, Amsterdam (NL)
 
Hoofdaannemer:
UBA Bouw BV, Uithoorn (NL)
 
Staalbouwer:
VMG  Versteeg Metaal Groep, Heusden (NL)
 
Architect:
Kühne & Co architectenbureau, Rotterdam (NL), Ineke Hans, Arnhem (NL)
 
Studiebureau:
Pieters Bouwtechniek, Haarlem (NL)
 
Bouwtijd:
November 2014
 
Fotograaf:
Ossip van Duivenbode