Heraanleg Turnhout Grote Markt - busluifels en pergola

Heraanleg van de markt van +Turnhout tot 'Stadssalon'

De luifels op de Grote Markt maken integraal deel uit van de heraanleg van de markt van Turnhout tot ‘stadssalon’. De twee luifelstructuren hebben een dubbele functie; als gesloten bus-schuilplaats en als open pergolastructuur. De twee luifelcombinaties zijn samengesteld uit drie types dakschelpen.  De open schelpen laten begroeiing door witte klimrozen toe, waardoor de constructie als pergola voor de terrasjes van de cafés functioneert.  De gesloten schelpen  functioneren als bushaltes voor De Lijn.
De kolommen zijn samengesteld en hebben openingen in de lijfplaat om de hechting door de klimrozen toe te laten. Onderaan is de lijfplaat ontdubbeld zodat de nodige technische voorzieningen voor de bushaltes weggestopt zijn. De dakschelpen worden gevormd door een geplooide en gelaserde staalplaat van 10mm met een overspanning van 11.5m. Afvoeren en kokers zijn vormgegeven met oog op eenvoudig onderhoud en eenvoudige (de)montage. De kolommen en dakschelpen werden volledig samengesteld en afgewerkt in het atelier van de constructeur en daar voorzien van hemelwaterafvoer, verlichting en informatieborden. 
Alle stalen onderdelen zijn van staalkwaliteit S235, thermisch verzinkt en voorzien van een drie-laags verfsysteem. De ontdubbelde lijfplaat aan de voet van de kolommen is voorzien van kleine openingen om ontluchting tijdens het verzinken mogelijk te maken. De keuze voor deze corrosiebescherming werd ingegeven door de vraag naar een duurzame, onderhoudsarme en vandalismebestendige structuur.  Voor het dompelproces werden alle lassen afgewerkt, bramen verwijderd en scherpe kanten afgerond. Ook de gaten voor boutverbindingen en de hijsogen voor de montage werden in deze fase voorzien.

Opdrachtgever:
Stad Turnhout, Turnhout (B)
 
Hoofdaannemer:
Van Geel Wegenbouw, Turnhout (B)
 
Staalbouwer:
Verhofsté, Zele - (B)
 
Architect:
Stramien cvba, Antwerpen (B)
 
Studiebureau:
Ney & Partners, Brussel (B)
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Stramien

Verwante projecten

Ook interessante projecten