Hekwerk Soesterberg

Uniek hekwerk voor overkluizing N237

Waar anders dan in Soesterberg kun je een hekwerk vinden dat beelden van bomen en vliegtuigen met elkaar combineert? Op verzoek van de gemeente Soest ontwierp ipv Delft speciaal voor de nieuwe overkluizing van de N237 tussen de Veldmaarschalk Montgomeryweg en de Postweg een stalen hekwerk dat de kernkwaliteiten van het dorp verbeeldt.

De verdiepte aanleg van de N237 heft de al lang bestaande barrière op tussen het dorp Soesterberg en de voormalige vliegbasis waar zich het Nationaal Militair Museum en Park Vliegbasis Soesterberg bevinden. De 210 meter lange overkluizing verbindt verder Soesterberg-Noord en het dorpshart met elkaar, waardoor het dorp veel meer een geheel vormt. De gemeente wilde graag een hekwerk dat deze verbinding zichtbaar zou maken.

Patroon

Het hekwerk bestaat uit opengewerkte stalen panelen waarin naast de vele bomen ook diverse vliegtuigen zijn te herkennen. Eén basiselement van 4,5 meter lang en vier elementen in andere afmetingen (3,3 tot 6 m) zijn gecombineerd tot de twee hekwerken van 29 m (Postweg) en 35 m. De naden tussen de verschillende elementen zijn niet recht, maar volgen het patroon. Hierdoor oogt het hekwerk als één geheel. De eindelementen zijn voorzien van een kopplaat met de straatnaam erin gegraveerd.

Het hekwerk heeft geen balusters en de bovenzijde van de panelen buigt naar buiten. Aan beide zijden van de overkluizing grenst het hekwerk aan een voetpad. Zodoende hoeft het niet berekend te zijn op aanrijding door voertuigen, wat de slankheid ervan mogelijk maakt. Tussen voetpad en rijbaan is een aanrijdbeveiliging in de vorm van een stalen buis ontworpen om te voorkomen dat het hekwerk aangereden zou kunnen worden. 

Uitvoering

Begin juli 2016 vond de opening van de verdiepte provinciale weg plaats. Op het tunneldak wordt zeer waarschijnlijk een park gerealiseerd. Het definitieve plan hiervoor wordt later dit jaar verwacht. De verdiepte aanleg van de N237 is een project van de provincie Utrecht. Het integrale ontwerp voor de verdiepte aanleg komt van Volker InfraDesign. Takke Breukelen verzorgde productie en plaatsing van de door ipv Delft ontworpen hekwerken.

Thermisch verzinkt

Het hekwerk is thermisch verzinkt en 2-laags gepoedercoat. Het hekwerk zijn thermisch verzinkt conform de norm EN ISO 1461 i.c.m. een duplex coatingsysteem, waarmee 8 jaar garantie is gewaarborgd en het onderhoud minimaal is.

Bij kleine beschadigingen aan de zinklaag zijn er geen problemen door de kathodische bescherming van het zink. De recyclebaarheid is nagenoeg 100% doordat het zink volledig teruggewonnen kan worden.

Opdrachtgever:
Provincie Utrecht (NL)
 
Hoofdaannemer:
Van Hattum en Blankevoort en KWS (NL)
 
Staalbouwer:
Takke-Breukelen, Breukelen (NL)
 
Architect:
IPV Delft, Delft (NL)
 
Studiebureau:
 
 
Bouwtijd:
Augustus 2016
 
Fotograaf: