Havendienstgebouw

Gebouw voor de verkeersleiding en de havendienst van de luchthaven

Opdracht:
KARUS architectuur & stedenbouw uit Drachten heeft in opdracht van Teuge Airport een functioneel, modern en energiezuinig gebouw ontworpen voor de verkeersleiding en de havendienst van de luchthaven. Het is een zeer innovatief gebouw waarbij met hoogwaardige producten en moderne installatieconcepten is gewerkt. Aan het hele gebouw is te zien dat over elk detail en onderdeel heel goed nagedacht is.

Materialisering:
Het gebouw is geheel opgetrokken uit een thermisch verzinkte staalconstructie op een betonvloer met vorstrand en bekleed met stalen wand- en dakplaten met een Rc-waarde van 4.0 m2K/W. Dit is doorgevoerd in het interieur waardoor het gebouw een industriële
uitstraling heeft.

Installaties:
Het gebouw is energie-neutraal zodat er, naast de bovengenoemde toepassingen geen gasaansluiting is in het pand en de betonvloer wordt gebruikt voor warmte- en koude accumulatie. Om de warmte in de glazen verkeerstoren te beperken is er een speciaal zonwerend gecoat glas gebruikt. Op het stalen dak zijn 42 stuks Poly kristallijne zonnepanelen aangebracht. Deze zijn één onderdeel van de vele duurzame oplossingen die in dit unieke havendienstgebouw gerealiseerd zijn. Naast de zonnepanelen is het gebouw ook voorzien van led-verlichting, warmte- en koudeaccumulatie en warmte pomp installaties.

Reden gebruik thermisch verzinkt staal:
Om het gebouw de gewenste industriële uitstraling te geven is er voor gekozen de (staal)constructie en de installaties in ’t zicht te laten. Door het staal thermisch te verzinken komt het ‘ruwe, onafgewerkte’ karakter van het staal het meest tot z’n recht.

Opdrachtgever:
Teuge Airport, Teuge (NL)
 
Hoofdaannemer:
Aannemingsbedrijf Draisma, Apeldoorn (NL)
 
Staalbouwer:
Besaris, Apeldoorn (NL)
 
Architect:
KARUS Architectuur & Stedenbouw, Drachten (NL)
 
Studiebureau:
W2N Engineers, Drachten (NL)
 
Bouwtijd:
november 2014
 
Fotograaf:
KARUS Architectuur & Stedenbouw