Haven Cas Oorthuyskade

De drijvende haven aan de Cas Oorthuyskade te Amsterdam is het nieuwe front van het “Haveneiland” IJburg en maakt het nautisch karakter van IJburg zichtbaar. 

Deze buitendijkse haven bestaat uit een 340 meter lange drijvende betonnen steiger, een golfbreker naar het open IJmeer en twee entreegebouwen als “bakens” voor 34 zelfstandig varende woonschepen. Het plan voegt zich in maat en materialisatie naar de robuuste schaal van de kade, het IJmeer en de zeer grote woonschepen. Tegelijkertijd geeft het door de aanwezigheid van de woonschepen en twee markante entreegebouwen een nieuwe betekenis aan de voorheen kille noordwest zijde van de Cas Oorthuyskade.
De entreegebouwen vormen letterlijk de overgang tussen kade en steiger en bieden ruimte aan collectieve voorzieningen zoals; meterkasten, fietsenstalling en postkasten. Tegelijkertijd vormen ze duidelijk herkenbare entrees van de haven en “het adres” van de schepen. Door hun ligging boven het water laten de bouwwerken de kade onaangetast.
De huisjes zijn eenduidig van opzet, afhankelijk van de kijkrichting open of gesloten. Met het draaien van de zon ontstaat er een spel van schaduwen die telkens de staalconstructie anders “decoreren”. ’s Avonds worden de bakens van binnenuit verlicht en schijnen ze als een lantaren over water en kade. De hoofdconstructie bestaande uit staanders en liggers bestaat uit HEB200 profielen geschoord met “Willems ankers” zodat de constructie zo licht en transparant mogelijk kan blijven.
Het consistente gebruik van de HEB200 versterkt de eenduidige hoofdvorm van de bakens. Tevens zijn hierdoor alle knopen in de gebouwen van dezelfde orde wat een rustig beeld opleverd.

Opdrachtgever:

Ontwikkelingscombinatie.Cas Oorthuyskade v.o.f. 

Engineering/concept steigers: Monteflore/Floatbase, Amsterdam (NL)
 
Hoofdaannemer:
Benecke Zaandam, Zaandam (NL)
 
Staalbouwer:
Mavitec, Heerhugowaard (NL)
 
Architect:
Hund Falk Architecten, Amsterdam (NL)
 
Studiebureau:
Bouwadviesbureau Strackee, Amsterdam (NL)
 
Bouwtijd:
April 2016
 
Fotograaf:
Floris Hund