Goddeeris

VLOEIENDE LIJNEN MET EEN FRISSE DYNAMIEK

Wat gebeurt er als twee ontwerpers de koppen bij mekaar steken en hun creativiteit bundelen voor een gezamenlijk project? Dan ontstaat er een magische dynamiek die zich vertaalt in een nieuw bedrijfsgebouw, dat op z’n minst opmerkelijk te noemen is. 

Goddeeris NV installeert HVAC en industriële piping en heeft de afgelopen jaren een versnelde groei doorgemaakt. Verhuizen naar een nieuwe locatie was voor hen de enige optie om ook in de toekomst een efficiënte en werknemersvriendelijke omgeving te kunnen verzekeren.

Het bouwprogramma omvat enerzijds 850 m2 kantoorruimte voor management en projectingenieurs aangevuld met sociale ruimtes voor het hele team, anderzijds een magazijn en werkplaats van 1500 m2 en ten slotte een overdekte parkeerplaats voor bedrijfsvoertuigen van bijna 1800 m2.

De verkeersafwikkeling van de 120 medewerkers – die aankomen met eigen vervoer en van wie de meeste dagelijks met bedrijfsvoertuigen naar de werven vertrekken – en de vele vrachtwagens van leveranciers die materialen leveren en ophalen, had een bepalende invloed op het ontwerp.

Het oplijnen van het gebouw met de afgeschuinde perceelgrenzen en het afronden van hoeken in functie van draaicirkels voor het verkeer waardoor de bruikbare oppervlakte kon worden gemaximaliseerd, resulteerde in een niet-orthogonaal grondplan. Deze fluïde planvorm is doorgetrokken in de architectuur van de gevels en interieurafwerking.

Zo ontstond een expressief gebouw dat een afspiegeling is van de dynamische bedrijfscultuur binnen Goddeeris NV en van de fluïditeit van de gassen en vloeistoffen die behandeld worden in de installaties die ze bouwen.

Staal wordt in dit project in verschillende vormen en afwerkingen toegepast:

-geprofileerde platen als gevelafwerking

-frames in facetvorm opgebouwd uit stalen kokers en profielen bevestigd op hoofdstructuur voor montage afgeronde gevelafwerking

-portieken opgebouwd met staalprofielen als hoofdstructuur voor kantoor en werkplaats

-profielplaten als dakvloer

-vakwerken opgebouwd uit profielen en kokers voor de overkapping van de carport

-ter plaatse gelaste gekromde platen van 10mm staal voor de realisatie van monocoques voor trappen en mezzanines in kantoor

Staal was voor Goddeeris HQ om verschillende redenen een logische materiaalkeuze:

-het realiseren van een niet-orthogonale plan vereist hoge flexibiliteit qua afmetingen van de verschillende bouwelementen

-een gevelbekleding met verticaal geplaatste geprofileerde staalplaat gemonteerd op een facetvormig stalen frame laat toe afrondingen te realiseren

-een vakwerkstructuur laat toe de overspanningen van carport licht en met minimaal aantal kolommen uit te voeren

De afwerking van de stalen delen is aangepast aan de omgeving en afwerkingseisen;

-thermisch verzinken van frames in buitenomgeving (afgeronde structuur)

-structuur geschilderd met en zonder brandweerstand volgens regelgeving

-thermisch verzinkt en gelakt volgens het duplexprocedé voor de structuur van de carport

-geschilderd en stoffen garnering voor de monocoques

Thermisch verzinkt staal -naakt, gelakt of duplex afgewerkt - werd gekozen voor de frames en de structuur van de carport omdat zo een lange en onderhoudsvrije levensduur kan worden gegarandeerd in buitenomgeving.

De ontwerpers,

Dirk De Meyer, architect (ddm architectuur) en Gerd Couckhuyt, designer (bhoom creative design unit)

 ZEKER ZINK
 
OPDRACHTGEVER:
Goddeeris, Roeselare (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Aannemingen Bosschaert, Kortrijk (B) 
 
STAALBOUWER:
Aannemingen Bosschaert, Kortrijk (B) 
 
ARCHITECT:
DDM architectuur & BHOOM (B)
 
STUDIEBUREAU:
Boydens Engineering, Zedelgem (B) 
 
BOUWTIJD:
2019 
 
FOTOGRAAF:
Lenzer