Gevel en wandbekleding kazerne

Transformatie van een industriële loods naar designrestaurant met een hoofdrol voor staal als gevelpui en akoestische bekleding. 

De Loods is fase 1 van een groter project dat eind 2018 wordt opgeleverd. Het totale complex staat bekend onder de naam KAZERNE en is gelegen direct tegen de Eindhovense binnenstad, hoek Grote Berg/Paradijslaan. De initiatiefnemers hadden al jarenlang tijdens de Dutch Design Week een tijdelijk pop up-designrestaurant, dat als een van de hot spots van de DDW fungeerde.
Het lag voor de hand om wegens succes dit op een vaste plek te consolideren en uit te bouwen. Via de gemeente is de nieuwe locatie gevonden, die was in gemeentelijk bezit. De locatie is goed en het complex is monumentaal en geschikt voor de nieuwe functies: restaurants, een klein hotel, boardrooms, expo-ruimten, winkels (totaal 2.500 m2) en een mooi omsloten plein.
De oorspronkelijke functie was Marechausseekazerne (begin 19e eeuw) en een aanpalende loods van de gemeentelijke reinigingsdienst uit 1930. Deze loods is al verbouwd en in gebruik als restaurant en expo/vergaderruimte. Momenteel is de restauratie en transformatie van het kazernecomplex in volle gang.
De eigenaar van het geheel is Bouwonderneming Goevaers die het verhuurt aan de Stichting tot behoud van het Klein Paradijs.
Bestemmingsplan en huurcontract zijn toegesneden op de nieuwe functie.

(Staal)constructie
De Loods is inwendig gesloopt en schoongemaakt. De bedoeling was, en dat is gelukt, om de uitstraling zo weinig mogelijk te veranderen. Nieuw zijn: dakisolatie, geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming, luchtbehandeling, geluidsinstallatie, toiletgroep, keuken, scheidingswanden en lichtstraten. Het geheel is een combinatie van beton, bestaand metselwerk, staal en glas.
De stalen onderdelen zijn:
- de gehandhaafde stalen spanten;
- de nieuwe lichtstraten die alleen gedempt licht doorlaten vanwege de warmtelast;
- de installatiekanalen;
- de nieuwe gevelpui in de portiek
- alle geluidsabsorberende afwerkingen.

Bouwkundig concept
De grote nieuwe gevelpui met tochtportaal is geheel ter plekke gelast in standaard hoek- en T-profielen, met borstweringscassettes van gewalst staal. Het isolatieglas is met zwarte stopverf gezet. 
De akoestische panelen zijn gemaakt van een standaard perfoplaat, blank afgewerkt, waarachter minerale wol. De panelen zijn aangebracht op nieuwe en bestaande wanden en ook op de onderzijde van de lichtstraten. Er is vooraf niet gerekend aan de nagalmtijd, maar het blijkt evengoed te werken, ondanks de twee zeer grote en hoge ruimten waar het om gaat.

De staalconstructie in de buitenlucht is thermisch verzinkt en daarna gepoedercoat.

ZEKER ZINK
 
Opdrachtgever:
Stichting tot behoud van het Klein Paradijs, Best (NL)
 
Hoofdaannemer:
Bouwonderneming Goevaers, Best (NL)
 
Staalbouwer:
Bouwonderneming Goevaers, Best (NL)
 
Architect:
Van Helmond Zuidam architecten, Eindhoven (NL)
 
Studiebureau:
Vianen Bouwadvies, Nuenen (NL)
 
Bouwtijd:
2018
 
Fotograaf:
Harrie van Helmond

Verwante projecten

Ook interessante projecten