Gerechtsgebouw Antwerpen

Gerechtsgebouw met schaaldaken in opvallende vorm

De verschillende gerechtelijke diensten van Antwerpen hadden dringend nood aan een nieuw gerechtsgebouw, door een nijpend plaatsgebrek en een verspreide aanwezigheid in de stad. Op aandringen van VK STUDIO schreven Richard Rogers en Arup mee in voor de openbare wedstrijd, uitgeschreven door de Regie der Gebouwen, voor een nieuw gerechtsgebouw op de Bolivarplaats.
Het ontwerp van de T.V. RRP - VK - Arup vormt een poort voor Antwerpen vanuit zuidelijke richting, en biedt een focuspunt voor de Amerikalei en de Bolivarplaats - waar eerder al de Spaanse citadel, het Zuidkasteel en het Zuidstation de skyline domineerden.
De schaaldaken kregen hun opvallende vorm na een uitvoerige analyse, met afweging van de voor- en nadelen van alle mogelijke alternatieven. Ze voegen een karakteristiek silhouet toe aan de Antwerpse horizon, maar houden het perspectief staduitwaarts geheel open. Zij vormen zowel een metafoor voor de zeilboten op de Schelde, als voor de Vlaamse bomen die buigen onder de wind.
De schaaldaken rusten bovenop zes vleugels die elk bestaan uit een minimaal aantal bouwlagen (vijf bovengronds en één ondergronds). Zo verhoudt het gerechtsgebouw zich tot bezoeker en personeel op menselijke schaal en overschaduwt het de stedelijke omgeving niet.
Tussen de kantoorvleugels zijn binnentuinen aangelegd, die uitlopen naar de nabijgelegen Konijnenweide en een aangename verpozingsruimte vormen - of op zijn minst een aangenaam zicht bieden vanuit kantoren en publieke ruimtes.
Het gerechtsgebouw bevat veel elementen in staal, van de draagstructuren tot de meer opvallende elementen, zoals de schaaldaken, de dakstructuur van de Salle-des-Pas-Perdus en de buitentrappen. Veel van deze staalelementen werden thermisch verzinkt. Daarmee werd voldaan aan de onderhoudsvereisten : onderhoud moest worden beperkt tot een minimum. Bovendien heeft het thermisch verzinkte staal een grote duurzaamheid, onder andere vanwege zijn inertie voor vocht en corrosiebestendigheid.

Opdrachtgever:
Regie der Gebouwen (B)
 
Hoofdaannemer:
-
 
Staalbouwer:
-
 
Architect:
T.V. RRP - VK - Arup (B)
 
Studiebureau:
-
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf
-