Gargantua

De Gargantua is de originele ‘tool for togetherness’. 

Deze tafel is ontstaan uit het idee dat samen rond een tafel zitten voor iedereen mogelijk moet zijn, en in dat opzicht is de vorm op meer dan één manier voortgevloeid uit de functie. De verstelbare banken maken het mogelijk dat kleine kinderen op dezelfde ooghoogte kunnen zitten als volwassenen en de tafel is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De Gargantua is het ultieme symbool van inclusiviteit.

Een tijdloos concept

Dirk Wynants - oprichter van Extremis - zocht een picknicktafel voor zijn gezin. Hij was vooral op zoek naar een tafel waarbij zijn kinderen zich betrokken kunnen voelen bij het gesprek. En zo werd de Gargantua geboren: een picknicktafel met in de hoogte verstelbare banken waardoor kinderen op dezelfde ooghoogte zitten als volwassenen en waaraan ook rolstoelgebruikers gemakkelijk kunnen aanschuiven.

Een gargantueske klassieker

De tafel werd genoemd naar het fictieve personage uit de 16de eeuwse roman van Rabelais waarin de reus Gargantua zijn zoon Pantagruel leert om alles uit het leven te halen. Deze picknicktafel staat symbool voor inclusiviteit en het delen van warme momenten met de mensen rondom je.

Het is een eenvoudige tafel die toch sterk genoeg is om te weerstaan aan alle weersomstandigheden. Het hardhout van klasse I en het thermisch verzinkt staal zijn bijzonder geliefd om hun stevigheid en tijdloze look.

Duurzame materialen en technieken

De materialen werden bewust gekozen om de afvalproductie zo klein mogelijk te houden tijdens de productie. Bovendien gaat een tijdloze combinatie van hout en staal generaties lang mee.

Het kader, de poten, en de rugleuning van de Gargantua bevatten thermisch verzinkte elementen. De gebruikte staalsoort is St37-2 en de structuurtypes zijn buizen, T-profielen en plaatmateriaal. Er is gekozen voor thermisch verzinken omdat dit de meest duurzame manier is om metaal tegen roestvorming te beschermen. Het metaal wordt daarbij ondergedompeld in een zinkbad en krijgt zo een beschermlaag. Als de zinklaag wordt beschadigd, kan het blootgekomen metaal toch roesten. Dit is echter eenvoudig bij te werken met zinkverf, die in elke doe-het-zelfzaak te vinden is.

George Clooney

Bij Extremis noemen wij thermisch verzinken ook wel de 'George Clooney behandeling' omdat het oppervlak er met de jaren alleen maar beter gaat uitzien... Onze meubels met thermisch verzinkte oppervlakken zijn kampioenen in het camoufleren van vuil dankzij de ruwe textuur van het materiaal. Nieuwe thermisch verzinkte oppervlakken glanzen sterk, maar worden geleidelijk mat door blootstelling aan zon en regen.

Thermisch verzinkt staal heeft bovendien een heel lange levensduur en kan ook probleemloos worden gerecycleerd. Het is dus een uitstekende keuze voor buitenmeubilair.

Esthetisch verzinken

OPDRACHTGEVER:
Extremis nv (B)
 
HOOFDAANNEMER:
/
 
STAALBOUWER:
Westland (B)
 
ARCHITECT:
/
 
STUDIEBUREAU:
/
 
BOUWTIJD:
2021
 
FOTOGRAAF:
Beeldcollectief