Frako Weelde

Renovatie van een industrieel pand tot een nieuwe showroom met een industriële knipoog naar het verleden.

Frako nv is een toonaangevend bedrijf dat totaalconcepten uitwerkt voor de inrichting van keukens en volledige interieuropdrachten. Het project is gelegen langsheen de Welvaartstraat in Weelde, gemeente Ravels. De directe omgeving wordt gevormd door een klein bedrijventerrein met diverse bedrijfsgebouwen en loodsen in een verder landelijk gebied net buiten een kleine woonkern.                                             

De opdrachtgever vroeg Architects in Motion om een voorstel uit te werken voor de gevelrenovatie van de showroom. Het bestaande gebouw met sterk industrieel karakter, showroom en magazijnen, was ondertussen gedateerd. Het voormalige bedrijfspand kenmerkte zich door een metalen gevelbekleding, bardage en reflecterende beglazing. 

Architects in Motion wou de kenmerkende industriële look van het gebouw een nieuwe invulling geven door een krachtig gemoduleerd ontwerp, een gevelrenovatie, bestaande uit een structuur van thermisch verzinkte stalen kolommen en liggers in het gevelvlak met een invulling van prefab betonpanelen van 3 x 3m, afwisselend met verdiepingshoge raampartijen.

Voor de bestaande gevel werd op 1,20m van de bestaande gevel een nieuwe dubbelhoge gevelconstructie gebouwd, waardoor de showroom lichtjes uitgebreid werd en in gebruik kon blijven tijdens de werken.

De wens om de kolommen en liggers in het zicht te accentueren, versterkt ritmisch het industriële karakter van de gevel. Er werd gekozen voor het thermisch verzinken van de profielen, gezien dit veruit de meest doelmatige en duurzame vorm van corrosiepreventie van staal is.

Bijkomend is het voor de opdrachtgever een duurzame investering, gezien de buitengewone levensduur van deze totale bescherming van de structuur. 

Na realisatie van de nieuwe gevels werd de achterliggende gevel gesloopt.

In navolging van deze renovatie werd het parkeerterrein gelegen voor het bedrijfsgebouw heraangelegd met betonklinkers, volgens een patroon afgestemd op de thermisch verzinkte profielen. Als het ware een schaduw van de structuur op de parking. 

Het resultaat is een gemoduleerde gevelrenovatie met een structuur van thermisch verzinkte profielen, die een esthetische waarde geeft aan het patrimonium en verwijst naar de industriële architectuur van de jaren ’30 – ‘40, bv. de Van Nelle fabriek in staal en glas, …

Opdrachtgever:
Frako, Weelde (B)
 
Staalbouwer:
Verhoeven Contracting, Poppel (B)
 
Architect:
Architects in Motion, Turnhout (B)
 
Studiebureau:

 
Algemene Aannemer: 
Verhoeven Contracting, Poppel (B)
 
Bouwtijd:
Begin 2016
 
Fotograaf:
Adriaan Van Looy

Verwante projecten

Ook interessante projecten