Event Bridge

EventBridge is een mobiele, tijdelijke voetgangersbrug voor evenementen en bouwwerkzaamheden die winst oplevert in transport, bouwtijd en kosten.

Algemene projectomschrijving

 Bij veel (sport)evenementen en civiele werkzaamheden kunnen mensen zich vaak niet vrij verplaatsen omdat het gevaarlijk of ongewenst is om zich op een parcours of weg te begeven. Met ongelijkvloerse kruisingen kunnen voetgangers zich wel vrij bewegen. Onderzoek onder potentiële afnemers heeft geleerd dat er een grote vraag is naar dergelijke oplossingen, maar het blijkt dat daar vaak toch niet voor wordt gekozen. De reden hiervoor is dat bestaande verplaatsbare voetgangersbruggen een lange opbouwtijd en hoge kosten met zich meebrengen.  Eventbridge is daarom ontwikkeld tot een verregaand, vereenvoudigd en gestandaardiseerd modulair ontwerp, waardoor er een efficiëntieslag is gemaakt op meerdere vlakken, zoals voorbereidingstijd, logistieke kosten, arbeidsuren, opbouw- én demontagetijd. Hierdoor is de huurprijs van de brug en de opbouwtijd sterk gereduceerd in vergelijk met die van de huidige oplossingen.

 Zie http://vimeo.com/78534737  voor de introductiefilm.

Levensduurbestendigheid

 De staalconstructie is thermisch verzinkt, met uitzondering van het bruglichaam dat te groot is voor een verzinkbad. Daarom is deze geschoopeerd. De zinklaag zorgt voor een langdurige bescherming van het staal, die mede door de kathodische werking uitermate geschikt is voor demontabele constructies. Hiermee wordt voorkomen dat een beschadiging van de conservering direct moet worden bijgewerkt. Op de zinklaag is er ook nog een dubbel-laags coating aangebracht, mede vanuit esthetisch oogpunt.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

 Het gewicht beïnvloedt direct het maximum bereik van de autolaadkraan. Daarom is de staalconstructie binnen de eisen vanuit de wetgeving (sterkte, stabiliteit, stijfheid en minimale eigen frequentie) en de eisen van de opdrachtgever (minimale grootte van de overspanning en doorrijdhoogte) op basis van gewicht geoptimaliseerd.

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

 De bouwtijd van huidige mobiele oplossingen voor voetgangersbruggen bedraagt minimaal 6 uur, echter wanneer gebruikgemaakt wordt van steigermateriaal kan deze bouwtijd nog oplopen. De bouwtijd van een EventBridge is slechts drie uur, waardoor verkeershinder en overlast voor de omgeving tot een minimum wordt beperkt. De overlast voor verkeer kan nog verder worden geminimaliseerd door de bouw van de brug op een locatie nabij de eindlocatie te laten plaatsvinden waarna de brug met één kraanbeweging over de eindlocatie wordt geplaatst.

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau

 Een EventBridge wordt met één transport naar de locatie gebracht, waar deze indien gewenst naast de definitieve locatie wordt opgebouwd. Dit opbouwen gebeurt niet op hoogte, maar veilig op maaiveldniveau. Na montage kan de brug op zijn definitieve plek worden gehesen.  De brug is per poot onafhankelijk in hoogte verstelbaar, na opbouw, via handbediende mechanische vijzels. De brug is modulair uitbreidbaar en kan voorzien in verschillende plaatsingen van de trappen, waarbij zowel parallelle opstellingen als haakse opstellingen mogelijk zijn.

Opdrachtgever:
EventBridge, Eindhoven (NL)
 
Hoofdaannemer:
 
 
Staalbouwer:
Van der Leegte Metaal, Hapert (NL)
 
Architect:
EventBridge, Eindhoven (NL)
 
Studiebureau:
Movares, Utrecht (NL)
 
Bouwtijd:
2014
 
Fotograaf:
Maité Thijssen