Evenementenvoorziening Ommen

Voor de vervangende nieuwbouw van een evenementenvoorziening is een dakconstructie op een enkele kolom in staal toegepast.

Doel was het realiseren van een evenementenvoorziening in het centrum van Ommen op het vernieuwde marktplein. Dit ter vervanging van de oude muziekkoepel die is gesloopt. De voorziening moet naast muziekevenementen ook in dagelijks gebruik mensen uitnodigen van de toegepaste bankelementen gebruik te maken.

(Staal)constructie
De kolom en dakconstructie zijn geheel in staal uitgevoerd.

Bouwkundig concept
Door het gebruik van één enkele kolom is het podium maximaal bruikbaar en wordt het zicht vanaf het plein naar de naastgelegen Vecht minimaal onderbroken. Het dak zweeft hierdoor vrij boven het podium en heeft een nerfstructuur van hoofddragers (strips) en kokers in de nerfstructuur als van een boomblad. De bankelementen nodigen mensen uit om ook in het dagelijks leven gebruik te maken van de voorziening. Dit wordt naast het uitzicht op de Vecht ondersteund met een oplaadpunt voor de fiets en een watertappunt. De piek van de oude koepel heeft een plaats gekregen in het podium middels een 'vitrine' met een beloopbare glasplaat. Door de aansluiting op de openbare lichtvoorziening is de koepel ook 's avonds mooi aangelicht en maakt deze deel uit van het lichtplan op het marktplein.

Constructieve details
Een enkele kolom met een draagstructuur van de kap als zijnde de nerfstructuur van een overhangend boomblad. Deze vorm stuwt tevens het geluid richting de toehoorders op het plein. Kolom is opgebouwd uit staalplaat zodat er ruimte is om de elektronische voorzieningen voor de evenementen op te nemen.

De kolom/stam is thermisch verzinkt en daarna voorzien van 2 lagen poedercoating, totale laagdikte 120 mu, Het dak/krans is thermisch verzinkt en voorzien van 1 laag poedercoating, laagdikte 60 mu.  

ZEKER ZINK
 
OPDRACHTGEVER:
Gemeente Ommen (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Salbam, Vlisteren (NL)
 
STAALBOUWER:
Hutten Metaal, Hardenberg (NL)
 
ARCHITECT:
SKILL architectuur, Ommen (NL) 
 
STUDIEBUREAU:
Goudstikker de Vries, Emmen (NL)
 
BOUWTIJD:
2018
 
FOTOGRAAF:
Egbert de Boer Fotografie / veenarchitecten