Euro Space Center Fase I + II

Een licht kasachtige constructie van thermisch verzinkt staal als een schil om bestaande houten gebouwen

In dit project vond Philippe Samyn et Associés een antwoord op de uitdaging van deze tijd om energieleverende gebouwen te ontwerpen.

Een licht kasachtige constructie van thermisch verzinkt staal is als een schil om bestaande houten gebouwen heen aangebracht om zon te vangen en warmte vast te houden. De schil als drager van talloze panelen met fotovoltâïsche cellen.

De constructie vangt niet alleen zon op, maar weert de zon ook. De panelen zijn er ook om schaduw te leveren, dus verkoeling. Het gebouw is een vingerwijzing: laten wij ons allen bezinnen over onze energiewinning en ons energiegebruik, en laten wij, architecten, op zoek gaan hoe wij vorm zullen geven aan dit zoeken.

Boven de gebouwen vestigen gekleurde "dozen" van zijldoek de aandacht op wat er in de gebouwen gaande is. Zij verlevendigen tevens de totaalindruk van het gehele complex. De thermisch verzinkte schil beschut en completeert niet alleen de oorspronkelijke gebouwen, zij zort er ook voor dat deze een nieuw leven krijgen en langer voor gebruik geschikt zullen zijn.

Opdrachtgever:
Idelux - Arlon (B)
 
Hoofdaannemer:
Duchêne - Strée (B)
 
Staalbouwer:
Deforche Construct - Izegem (B)
 
Architect:
Philippe Samyn & Partners - Brussel (B)
 
Studiebureau:
Philippe Samyn & Partners - Brussel; Arcadis Engineering & Consult - Charleroi (B)
 
Bouwtijd:
december 2008 - oktober 2010
 
Fotograaf:
Marie-France Plissart